Kamer debatteert donderdag over onthullingen toeslagenaffaire

De Tweede Kamer gaat volgende week donderdag in debat over de jongste onthullingen over toeslagenschandaal. De Kamer wil tekst en uitleg van het demissionair kabinet over het bericht van RTL Nieuws dat er in de ministerraad bewust is afgesproken informatie achter te houden waar de Kamer wel om had gevraagd.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerder in de week moet er een kabinetsreactie komen. Verschillende partijen hebben geëist dat de notulen van de ministerraad openbaar gemaakt worden, maar dat zou hoogst ongebruikelijk zijn. Het debat vindt plaats tijdens het meireces.

De onthulling van RTL Nieuws heeft de spanningen op het Binnenhof verder op scherp gezet, terwijl er door de geklapte verkenning al een vertrouwenscrisis heerste. Het kabinet zal moeten ophelderen wat er is gebeurd in de betreffende ministersvergadering. Nadat de Kamer had gevraagd om een ‘feitenrelaas’, waarin alle gebeurtenissen op een rij worden gezet en documenten worden vrijgegeven, besloot het kabinet geen volledige tijdlijn te verschaffen. Dit zou zijn gebeurd om bepaalde politieke en ambtelijke kopstukken uit de wind te houden.

Politiek beladen

Het debat over de kwestie is politiek zeer beladen, onder meer omdat de leiders van de drie grote partijen VVD, D66 en CDA onderdeel waren en zijn van dat kabinet, dat inmiddels demissionair is. Bij de twee liberale partijen ligt het initiatief voor de kabinetsformatie, die nu al zeer moeilijk verloopt. Daarnaast is het kabinet in januari juist teruggetreden vanwege de toeslagenaffaire. Een Kamercommissie die de zaak onderzocht, concludeerde dat de basisbeginselen van de rechtsstaat zijn geschonden, en ouders ‘ongekend onrecht’ is aangedaan.

Ook de rol van het CDA is belangrijk, omdat minister van Financiën Wopke Hoekstra tevens de leider is van de christendemocratische fractie. Zijn ministerie gaat over de toeslagen, en de prominente CDA’er Pieter Omtzigt heeft zich vastgebeten in het schandaal rondom de kinderopvangtoeslagen.

Hoekstra zou volgens RTL Nieuws hebben gezegd dat is geprobeerd Omtzigt tot rede te brengen, maar dat zou niet gelukt zijn. Het CDA-Kamerlid is razend populair bij de achterban, en stond op nummer twee van de lijst van de partij. Hoekstra moet een splitsing in zijn partij zien te voorkomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden