PlusNieuws

Kabinet zwaait onverwacht de coronapas uit

Boven op de forse versoepelingen zwaait het kabinet ook vrij onverwacht de bekritiseerde coronapas uit. Het 3G-beleid gaat in de ijskast, terwijl het zo lang ‘echt nodig was’.

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar het nu al getoond moet worden. Daarna gaat 1G (iedereen testen) gelden op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen die geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals. Beeld ANP
Het coronatoegangsbewijs (3G) blijft nog tot 25 februari gelden op alle locaties waar het nu al getoond moet worden. Daarna gaat 1G (iedereen testen) gelden op plekken binnen waar meer dan 500 mensen bij elkaar komen die geen vaste zitplaats hebben, bijvoorbeeld in de nachthoreca of op festivals.Beeld ANP

Lang vond Hugo de Jonge toen hij minister was het een ‘onmisbaar middel’, maar zijn opvolger parkeert de coronapas vanaf 25 februari alsnog. “We denken dat het kan, we zitten nu echt in een andere fase,” aldus minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers dinsdagavond.

Dat is nogal een koerswijziging. Stilaan won het 3G-beleid vanaf de zomer van 2021 terrein. Eerst werd de QR-code gebruikt voor reizigers, daarna begon de opmars naar horeca, theaters en sportclubs. De kritiek zwol evenredig aan.

De Tweede Kamer blokkeerde eerder al plannen om met 2G te werken, waarbij alleen gevaccineerden en genezen mensen nog toegang krijgen en negatief geteste mensen niet meer. De coronapas was de reden waarom CDA-staatssecretaris Mona Keijzer uit het kabinet werd gezet. Om vervolgens bijna een miljoen handtekeningen te verzamelen tegen het coronatoegangsbewijs.

Groeiend verzet

Daar zit de crux: het verzet groeide. En de bezwaren sijpelden door naar de Tweede Kamer, waar steeds meer leden vraagtekens begonnen te zetten bij het nut van de pas. Gestut door berekeningen van de TU Delft, waaruit bleek dat het effect ‘beperkt’ was. Kuipers wees nog wel op kleinere lettertjes in het rapport. Het middel kán, als werkelijk iedereen zich strikt aan de regels houdt, 15,3 procent drukkend effect hebben op de verspreiding van het virus.

In het jongste advies van het OMT zetten de deskundigen echter de deur open naar het einde van het middel. De experts hebben de berekeningen van de TU Delft nog eens naast verse data over omikron gelegd. En de conclusie is: de coronapas zal slechts een ‘geringe bijdrage leveren aan het terugdringen’ van het virus. Bovendien bleek uit een enquête van het RIVM dat de coronapas ‘weinig draagvlak’ geniet.

Nieuw wapen

Kuipers moet hebben beseft: tegenstanders hebben weer een nieuw wapen in handen. Toch vindt de minister het einde van de coronapas ook ‘spannend’, bijvoorbeeld als straks een nieuwe variant opduikt, of als na carnaval restricties weer van de plank moeten worden gehaald. De infrastructuur – de app én de bijbehorende wet – wordt wel achter de hand gehouden.

Kuipers zwaaide dinsdag verder vooral met graagte de coronarestricties uit. “Het is een zware tijd geweest, voor zieken, voor de zorg, maar ook voor jongeren, voor ondernemers, voor cultuurmakers. Corona wierp een schaduw over onze levens. Corona verdeelde ons tot op het bot. Nu omikron minder ziekmakend blijkt, gaan ‘andere belangen zwaarder wegen’. “We snakken weer naar uitgaan, naar contact, ook dat maakt kwaliteit van leven.’’

Er wordt flink versoepeld. Per saldo keert, op mondkapjes in het ov en de luchtvaart na, het ‘oude normaal’ terug. Alleen 1G (iedereen testen) wordt op grote schaal usance, maar ook dat zal binnen een mum van tijd worden gedumpt als er straks nog maar zelden een coronapatiënt op de ic belandt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden