Nieuws

Kabinet wil volle cafés en theaters toestaan, horeca open tot één uur ’s nachts

Het oude normaal lonkt: vanaf 25 februari wil het kabinet de 1,5 meter helemaal loslaten. Ook krijgen horeca, cultuur en alle andere plekken waar het coronatoegangsbewijs geldt veel meer ruimte. Meer mensen zijn daar welkom, zonder afstandsregel. De sluitingstijd gaat naar 01.00 uur.

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
Als de versoepelingen doorgaan mag de horeca open tot 01.00 uur ’s nachts.
 Beeld ANP
Als de versoepelingen doorgaan mag de horeca open tot 01.00 uur ’s nachts.Beeld ANP

De horeca mag vanaf volgende week vrijdag dan ook weer tot 01.00 uur open, zo vertellen ingewijden aan het AD. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) ontvouwde donderdagavond zijn plannen in een brief aan de Tweede Kamer. “We zien een hoog aantal besmettingen, maar gelukkig minder mensen die naar verhouding zorg nodig hebben,” zei de minister in een toelichting.

Hoewel het protest tegen de coronapas toeneemt, denkt Kuipers dat deze maatregel nodig blijft: “De afweging is nu: wil je veel mensen naar het theater, de bioscoop of het restaurant laten gaan zonder 1.5 meter afstand, vaste zitplek of mondkap? Dan heb je nog wel de dempende maatregel nodig van een coronatoegangsbewijs. Als je de coronapas wil schrappen, dan moet je weer met mondkapjes, afstandsnorm of zitplek werken. Wij horen terug van ondernemers: kies dan nog even voor de coronapas. Maar zodra we ervan af kunnen: graag.”

Kuipers schrijft verder dat het kabinet op 25 februari af wil van de 1,5 meter afstandsregel. “Om deze reden heb ik het OMT ook gevraagd of zij verwacht dat er epidemiologische ruimte is om de sluitingstijd en de veilige afstandsnorm van 1,5 meter, generiek vanaf vrijdag 25 februari 2022 los te laten.”

Persconferentie nieuwe stijl

Het kabinet benadert de volgende coronapersconferentie ditmaal anders. Het OMT moet morgen nog bijeenkomen, maar om de verruimingen juridisch en procedureel mogelijk te maken, wordt de Tweede Kamer alvast bij de plannen betrokken. Als de experts of burgemeesters later aan de noodrem trekken, verandert de agenda misschien nog. Maar de contouren zijn duidelijk.

Kuipers schrijft wel dat hij van oordeel is, dat versoepelen kan. “Dit kan omdat we inmiddels een hoge mate van immuniteit opgebouwd hebben door middel van vaccinatie en door het op een natuurlijke wijze doormaken van de infectie. De hoge vaccinatiegraad vertaalt zich door in de beperkte stijging van ziekenhuisopnames. Ook maakt de omikronvariant minder ziek.”

Toch laat het kabinet niet alle regels los. “Het kabinet acht de risico’s nog dusdanig groot dat niet alle maatregelen tegelijkertijd versoepeld kunnen worden. Het kabinet blijft de situatie daarom nauwlettend in de gaten houden. Ook omdat het onzeker blijft of een nieuwe virusvariant nog opduikt en welke kenmerken deze zal hebben, én omdat het aantal besmettingen op dit moment nog steeds hoog is.”

Kuipers zal zijn plannen dinsdag aankondigen in een coronapersconferentie, ditmaal zonder premier Rutte. Die wil gezien de ‘nieuwe fase’ van de coronacrisis wat meer op de achtergrond blijven. De hoop is dat corona een ‘griepachtige’ ziekte wordt waarmee te leven is.

De verwachte versoepelingen:

Thuiswerkadvies vervalt

Horeca en cultuur open tot 01.00 uur ’s nachts
Geen 1,5 meterplicht en vaste zitplaatsen bij evenementen tot 500 bezoekers

Voor plekken met meer dan 500 bezoekers (zoals een voetbalstadion) blijft de vaste zitplaats een vereiste, maar de 1,5 meterplicht verdwijnt

Het nachtleven mag open met 1G: iedereen moet dan testen voor toegang

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden