Kabinet wil ook met gemeenteraadsverkiezingen vervroegd stemmen

Het kabinet wil het voor de komende gemeenteraadsverkiezingen in maart mogelijk maken om tot twee dagen eerder te stemmen. Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren heeft een besluit aan de Tweede en Eerste Kamer gestuurd om een speciale coronawet die dat mogelijk maakt te verlengen. De wet zou eigenlijk vanaf 2022 aflopen.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

De verkiezingen staan op de agenda voor 16 maart, maar om de drukte te spreiden zou de wet het mogelijk maken om een of twee dagen eerder een stem uit te brengen. De Tijdelijke wet verkiezingen covid-19 (Twv) maakt het ook mogelijk om hygiënemaatregelen te treffen in stemlokalen. Ollongren stelt dit nu voor zodat gemeenten zich goed kunnen voorbereiden.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in maart van dit jaar was de wet ook al van kracht. Kiezers moesten toen in de stembureaus een mondkapje dragen. Ook werd gevraagd om niet te komen stemmen bij gezondheidsklachten. Een beperkt aantal stembureaus bood de mogelijkheid om eerder te komen stemmen, en alleen voor specifieke groepen. Anderen konden wel via een volmacht hun stem uitbrengen.

De Kamers krijgen vier weken om op het besluit van de minister te reageren. Als het kabinet de maatregelen begin december nog steeds nodig vindt, wordt het definitief..

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden