Kabinet wil eind 2022 van Russisch gas af

Het kabinet wil dat Nederland eind dit jaar helemaal is afgestapt van Russisch gas. Dat heeft klimaat- en energieminister Rob Jetten gezegd, na afloop van de wekelijkse ministerraad.

Tobias den Hartog
null Beeld Alexander Demianchuk/TASS
Beeld Alexander Demianchuk/TASS

Door energie te besparen en gas uit andere landen te importeren ‘lukt het ons de hele Russische hoeveelheid gas te vervangen’, aldus de bewindsman.

Voor de komende winter worden de gasopslagen zo veel mogelijk gevuld, voor het grootste deel door energiebedrijven. Dat is risicovol, gezien de gasprijs, dus wil het kabinet bijspringen met een regeling die prijspieken opvangt.

Heffing

Het staatsbedrijf Energie Beheer Nederland (EBN) gaat de gasopslag Bergermeer tot 70 procent vullen, als bedrijven dat al niet doen. De totale kosten worden geschat op 623 miljoen euro. Die kosten zouden dan via een heffing op gas weer worden ‘terugverdiend’, zo is het plan. Het kabinet wil ook meer lng (vloeibaar gas) importeren.

De hele EU wil in augustus al stoppen met de aankoop van kolen uit Rusland, zo is afgesproken. Voor gas en olie zitten de lidstaten nog niet op één lijn. Duitsland liet bijvoorbeeld deze week weten dat het voor het einde van het jaar stopt met de import van olie uit Rusland. Pas daarna volgt gas, liet het land weten.

Energieleveranciers reageren

Energieleverancier Essent maakt zich ‘grote zorgen’ over het voornemen van het kabinet om al voor het einde van het jaar compleet onafhankelijk te zijn van Russisch gas. In een eerste reactie wijst de onderneming erop dat er nu nog geen plan klaar zou liggen. “En zonder plan is overgaan tot actie niet verstandig.” Essent ziet het liefst dat het afstappen van gas uit Rusland door de Europese Unie wordt opgepakt.

Een woordvoerder van Eneco onthoudt zich van inhoudelijk commentaar omdat hij nog geen heldere uiteenzetting heeft gezien van wat de overheid precies wil gaan doen. Bij rivaal Vattenfall leven vooral veel vragen. Het bedrijf koopt nu veel gas in op de Europese gasmarkt en bij die handel kan de onderneming niet zien waar het aangeschafte gas precies vandaan komt. Een woordvoerster zegt dat Vattenfall graag zou willen weten wat voor oplossing de overheid hiervoor in gedachten heeft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden