Nieuws

Kabinet wil door met 2G: als Kamer instemt kan ongevaccineerde niet meer overal naar binnen

Het kabinet zet het plan door om zogenoemd 2G-beleid in te voeren voor horeca, evenementen, en cultuur. Een negatieve test is dan niet meer voldoende, iedereen moet of genezen of gevaccineerd zijn.

Niels Klaassen
null Beeld ANP /  ANP
Beeld ANP / ANP

De Tweede Kamer moet er nog over in debat. Volgens Outbreak Management Team kan 2G helpen bij het terugdringen van de ziekenhuisopnames, maar is het precieze effect zeer onzeker.

Er is een nieuwe wet nodig om het 2G-protocol mogelijk maken. Maandagavond stuurde het kabinet deze naar de Tweede Kamer. Vooralsnog lijken er slechts twee partijen - VVD en D66- voor de regels waarbij niet-gevaccineerde personen niet welkom zijn bij bijvoorbeeld grote concerten, festivals of cafés zonder vaste zitplek. Het kabinet wil pas verder het 2G-beleid als de coronacijfers flink gedaald zijn. Zover is het nog lang niet.

Besmettingsrisico’s

Het 2G-protocol kan alleen als 3G (genezen, getest, gevaccineerd) ‘niet volstaat’. Dat kan het geval zijn op plekken waar de besmettingsrisico’s groot zijn, het OMT zal altijd ‘eerst een actueel advies’ moeten geven voordat de regel ingaat voor een sector of setting. Ondernemers krijgen ook de optie om onder de 2G-plicht uit te komen als ze alternatieve virusremmende maatregelen nemen. Die voorwaarden worden verder uitgewerkt.

Het 2G-beleid is maatschappelijk en politiek zwaar omstreden. Critici stellen dat het een tweedeling in de toch al gepolariseerde samenleving veroorzaakt, daarbij is het virologisch evenmin waterdicht.

Het kabinet stelt na advisering van het OMT dat 2G effectiever is bij het voorkomen van ziekenhuisopnames dan massaal toegangstesten, maar soms dragen en verspreiden gevaccineerde personen ook ongemerkt het virus. Mede daarom pleit onder meer coalitiepartij ChristenUnie voor ‘1G-beleid’: iedereen testen voor binnenkomst.

Raad van State

De Raad van State stelt in een reactie op het wetsvoorstel dat het ‘te rechtvaardigen is’ dat het kabinet deze regel overweegt ‘gezien de uiterst moeilijke omstandigheden’ van dit moment. Wel maakt de wet nu onvoldoende duidelijk wanneer 2G precies mogelijk wordt en wat van ondernemers wordt verwacht, stellen de adviseurs. “In het wetsvoorstel is niet geregeld wanneer er sprake is van een hoogrisico-omgeving. Dat is wel belangrijk, omdat de bedoeling is dat de verplichting tot 2G alleen wordt opgelegd als dat vanuit het oogpunt van volksgezondheid echt noodzakelijk is,” schrijft de Raad van State.

Het kabinet zei eerder nog niet aan de noodrem te willen trekken, ook niet bij dagelijks gemiddeld ruim twintigduizend nieuwe infecties en bijna 300 ziekenhuisopnames. Er is nog altijd hoop dat een harde lockdown voorkomen kan worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden