Kabinet wil apps gebruiken in strijd tegen corona: ‘Privacy moet gewaarborgd’

Het kabinet hoopt snel een app te lanceren die mensen waarschuwt als ze met een coronapatiënt in contact zijn geweest. ‘Wij gaan de beste app selecteren met een belangrijke voorwaarde: de privacy moet gewaarborgd blijven,’ zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond.

Marcia Nieuwenhuis en Chris van Mersbergen
In Singapore wordt al gebruik gemaakt van dergelijke corona-apps. Beeld AFP
In Singapore wordt al gebruik gemaakt van dergelijke corona-apps.Beeld AFP

De app, die werkt via bluetooth, wordt al gebruikt in verschillende landen in Azië en Oostenrijk. Het kabinet neemt met het idee een advies over van de Nederlandse Feike Sijbesma, bestuursvoorzitter van chemiebedrijf DSM en speciaal gezant van het kabinet tijdens de coronacrisis. “Persoonlijk ben ik een groot voorstander van dat idee,” zei Sijbesma eerder op dinsdag.

Volgens Sijbesma bekijkt Nederland al apps in Azië. “We zullen zoveel mogelijk gebruik maken van input uit Azië, misschien zelf gebruik maken van Aziatische leveranciers. In die landen waar het gebruikt wordt, zie je dat mensen blij zijn dat ze weten dat ze met een patiënt in contact zijn geweest.”

Afweging

Op de vraag of de app verplicht wordt, zei premier Mark Rutte dinsdag: “We houden de optie open, maar bij elke optie is het cruciaal dat de privacy in acht nemen.”

Ook Sijbesma waakt voor de gevolgen van zo’n app voor privacy van burgers. “Dat is natuurlijk een belangrijk element om naar te kijken. De app registreert met wie je in contact bent geweest.”

Volgens voormalig DSM-topman Sijbesma is het privacygedeelte een afweging die door het kabinet gemaakt moet worden: “Het belang van privacy tegenover het algemeen belang van de volksgezondheid en de economie. Maar in al die landen waar het gebruikt wordt, worden de gegevens niet op naambasis gegeven. Alleen: er was iemand in uw buurt. Niet de naam Pietje Puk.”

In de gaten houden

“Het kan zijn dat je corona hebt zonder dat je het zelf in de gaten hebt,” vervolgt hij. “Als je vier dagen daarvoor met iemand in contact bent geweest, dan krijgt diegene een signaal: ‘Jij bent in contact geweest met iemand die nu corona heeft.’ Dan hoef je niet meteen binnen te blijven, maar je moet jezelf wel even in de gaten houden.”

De apps die in andere landen worden gebruikt zijn in te stellen op bijvoorbeeld het aantal meters waarvandaan je bij een coronapatiënt in de buurt bent geweest, en hoelang die periode was. Toen het coronavirus net was uitgebroken in ons land, maakte de GGD er via contactonderzoek nog werk van om in beeld te krijgen met wie een besmette Nederlander in de tijd daarvoor allemaal in contact was geweest. Toen het aantal besmettingen toenam, was dat niet meer te doen.

GGD vervangen

“Daarom hebben we die apps eigenlijk nodig om de GGD’s te ondersteunen,” zei minister Hugo de Jonge dinsdagavond tijdens de persconferentie van het kabinet. “We kijken heel goed naar wat er over de grens wordt gebruikt en of dat het werk van de GGD kan vervangen.”

Volgens Sijbesma is het lanceren van een corona-app vooral nuttig in de periode dat Nederland overgaat op voorzichtige beëindiging van de lockdown, wanneer mensen weer vaker de straat op gaan. “Maar wat mij betreft houdt niks ons tegen om dit snel in te voeren.” Hij ziet de app als onderdeel van een pakket. “Samen met het uitbreiden van het aantal coronatests en de invoering van een 1,5 meter-economie, waarbij mensen steeds afstand tot elkaar houden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden