Kabinet werkt aan plan om meer Afghanen naar Nederland te evacueren

Het kabinet doet een ultieme poging om een groep van zo'n tweeduizend Nederlanders en Afghanen alsnog uit Afghanistan te krijgen. Samen met coalitiepartijen wordt koortsachtig naar een oplossing gezocht. Haagse bronnen hebben goede hoop dat er ‘een aanvullende evacuatie kan plaatsvinden’.

Hanneke Keultjes
Bij tijdelijk asielzoekerscentrum Heumensoord arriveerde eind augustus de eerste bus met Afghaanse vluchtelingen. Beeld ANP
Bij tijdelijk asielzoekerscentrum Heumensoord arriveerde eind augustus de eerste bus met Afghaanse vluchtelingen.Beeld ANP

Kamerleden van VVD, D66, CDA en ChristenUnie hebben woensdag een gesprek gehad op het ministerie van Buitenlandse Zaken om ‘mee te denken’ over de ‘praktische uitvoering’ van de breed gesteunde motie van D66-Kamerlid Salima Belhaj. Die motie draagt het kabinet op Afghanen te evacueren en asiel te verlenen die door hun link met Nederland gevaar lopen.

Het kabinet zit met deze motie-Belhaj in de maag. Sinds het einde van de evacuatiemissie op 26 augustus weten slechts mondjesmaat mensen uit Afghanistan te vertrekken. Voor een aanvullende evacuatie wordt gekeken naar vijf specifieke groepen: Nederlanders, tolken, Afghanen die voor hulporganisaties hebben gewerkt, mensenrechtenactivisten en mensen die al op de evacuatielijst stonden.

Criteria

Daarvoor worden nu criteria opgesteld, zodat duidelijk is wie er wel en niet onder vallen. Het zou gaan om een ‘overzichtelijke’ groep van zo'n tweeduizend mensen. Iedereen die zich later meldt, zou volgens de huidige plannen dan in de reguliere asielprocedure terecht moeten komen. “We kunnen niet tot het einde der dagen mensen blijven evacueren,” zegt een betrokkene.

Met de Afghanistandeal die nu in de maak is, komt motie-Belhaj op een bepaald moment te vervallen. Daarmee wordt gepoogd ook de VVD, die als enige coalitiepartij tegen de motie stemde, akkoord te laten gaan. De liberalen vrezen dat te veel Afghanen naar Nederland willen komen en willen dat de motie wordt ‘afgebakend’.

Voor de evacuatie van de laatste groep is Nederland afhankelijk van de Taliban, die in het land aan de macht zijn. Ingewijden denken dat daarvoor ook gesprekken of onderhandelingen nodig zijn. Hoewel het ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat er geen gesprekken zijn met de Taliban, twitterde de niet-erkende Taliban-afvaardiging bij de VN gisteravond een foto van een gesprek met afgevaardigden van meerdere landen in Qatar waar óók ambassadeur Caecilia Wijgers op staat. Zij twitterde vanochtend dat ze in het gesprek onder andere ‘de veilige doorgang van mensen in en uit Afghanistan’ had besproken.

Gezant

Een Nederlandse ambtelijke delegatie had vorige maand al een ‘verkennend gesprek’ met de gezant van de Taliban in Qatar. Dat land heeft wel diplomatieke banden met de Taliban. Nederland onderhoudt op zijn beurt goede banden met Qatar, zo werd de ambassade in Kabul naar dat land verplaatst. Qatar wist ook na het vertrek van buitenlandse troepen per vliegtuig nog mensen uit Kabul te krijgen, waaronder Nederlanders.

Ook wordt voor alternatieve evacuatieroutes gekeken naar andere landen in de regio, zoals Pakistan. Een aantal evacués wist vanuit Afghanistan over land naar Pakistan te komen. Bijkomend probleem is dat geen van de buurlanden van Afghanistan zit te wachten op een grote vluchtelingenstroom. Die houding kan medewerking in de weg staan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden