Nieuws

Kabinet vraagt provincies om nog dit weekend ruim duizend asielplekken te realiseren

Het kabinet heeft een beroep gedaan op de provincies om nog dit weekend gezamenlijk ruim duizend opvangplekken voor asielzoekers te realiseren. De Commissarissen van de Koning gaan nu kijken of hen dat gaat lukken, laat een woordvoerder van het ministerie van Justitie weten.

Het Parool
Het kabinet vraagt provincies dit weekend minstens 100 asielplekken te realiseren. In het AZC in Almere werden afgelopen week al tenten opgezet om meer vluchtelingen op te kunnen vangen.  Beeld ANP
Het kabinet vraagt provincies dit weekend minstens 100 asielplekken te realiseren. In het AZC in Almere werden afgelopen week al tenten opgezet om meer vluchtelingen op te kunnen vangen.Beeld ANP

Vrijdag spraken demissionair ministers Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken), Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol tijdens een spoedoverleg met de commissarissen om te praten over een oplossing voor de asielproblematiek. Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) had eerder al om 1500 extra plekken gevraagd, maar het kabinet wil daar op korte termijn ongeveer duizend bij.

Aanleiding voor het overleg was een noodkreet van de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen die op grond van artikel 51 van de Wet veiligheidsregio’s het Rijk vroeg te helpen, omdat het azc in het Groningse Ter Apel het probleem niet alleen kan oplossen. Daar sliepen onlangs 750 mensen in de nachtopvang, terwijl er plaats was voor 275.

Extra capaciteit

De commissarissen gaan nu hun gemeenten vragen zo snel mogelijk plek te zoeken voor de asielzoekers. “Ter Apel moet zo snel mogelijk een stuk leger,” zegt commissaris van de Koning in Groningen René Paas. “Daarnaast moet er extra capaciteit komen voor opvang van asielzoekers in de toekomst. We zijn nu bezig een brand te blussen, maar het gaat om brandpreventie,” aldus Paas.

Volgens Paas zijn hij en zijn collega’s ‘zeer gemotiveerd’ en gaan ze gelijk aan de slag om hun gemeenten te benaderen om plek te zoeken. Maandag is er weer een gesprek met het kabinet en de commissarissen.

Broekers-Knol zegde woensdag al toe dat er vijfhonderd plekken bijkomen, maar dat is volgens de Veiligheidsregio Groningen een ‘druppel op een gloeiende plaat’. Volgende week komen er vrijwel zeker ook nog zeshonderd plekken bij, schreef Grapperhaus donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Waar deze moeten komen, is nog niet bekend.

De gemeente Zaanstad maakte donderdag bekend vanaf 1 november 400 asielzoekers op te kunnen vangen in een voormalige hotelboot in Zaandam. Deze noodopvang is in eerste instantie voor een jaar. Ook in Almere kwamen er afgelopen week 200 plaatsen bij.

In Amsterdam is op verschillende plekken eveneens noodopvang gerealiseerd. Zo verblijven er tijdelijk 80 asielzoekers en statushouders op de Derkinderenstraat in Nieuw-West en 90 asielzoekers in de Stayokay aan de Kloveniersburgwal. Op het Marineterrein verblijven tijdelijk 300 asielzoekers en statushouders.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden