Update

Kabinet versoepelt flink: ‘Het land gaat weer open’

Het kabinet wil stapsgewijs van alle coronamaatregelen af: met grote passen versoepelt het de laatste restricties. Minister Ernst Kuipers: ‘Het land gaat weer open.’

Niels Klaassen en Tobias den Hartog
Na de eerste versoepelronde vrijdag volgt een week later, op 25 februari, de laatste halte voor het einde van de lockdown. Beeld ANP
Na de eerste versoepelronde vrijdag volgt een week later, op 25 februari, de laatste halte voor het einde van de lockdown.Beeld ANP

Het kabinet wil per 25 februari van de coronapas af. Alleen op plekken waar meer dan 500 gasten binnen welkom zijn (zonder vaste zitplaats) wordt straks 1G-beleid gevoerd, oftewel iedereen testen. Buitenevenementen als festivals of voetbalwedstrijden kunnen dus zonder testplicht.

Kuipers (Volksgezondheid, D66): “We nemen een risico, ja, maar het beeld is nu echt: het kan. We lijken over de piek heen, de mogelijkheid te versoepelen grijpen we met beide handen aan. Het is een zware tijd geweest, voor zieken, voor de zorg, maar ook voor jongeren, voor ondernemers, voor cultuurmakers. Corona wierp een schaduw over onze levens. Corona verdeelde ons tot op het bot. Gelukkig zitten we nu in een andere fase.”

Nu omikron minder ziekmakend blijkt, gaan ‘andere belangen zwaarder wegen’. “We snakken weer naar uitgaan, naar contact, ook dat maakt kwaliteit van leven.”

‘Gefaseerd’

Het thuiswerkadvies vervalt niet helemaal, na commentaar van het Outbreak Management Team (OMT) dat het afbouwen beter ‘gefaseerd’ kan gebeuren. De nieuwe lijn wordt daarom: ‘Werk thuis en als je toch gaat, dan voor de helft van de tijd.’

Slechts twee maanden na de harde lockdown wil het kabinet liefst alle coronarestricties overboord gooien. Deze vrijdag volgen de eerste extra versoepelingen, een week later verdwijnt dan ook de coronapas. De infrastructuur - de app, maar ook de bijbehorende wet – wordt wel achter de hand gehouden. Ook kan de coronapas in het buitenland gewoon gebruikt worden als dat nodig is.

Het lockdownslot kan er verder af : vanaf komende vrijdag is stap één, waarbij horeca en cultuur open kunnen blijven tot 01.00 uur. Ook worden isolatieregels soepeler vanaf vrijdag. Na een besmetting geldt straks de isolatieduur van 5 (in plaats van 7) dagen, mits 24 uur klachtenvrij.

Grote stappen

Kuipers noemt dat ‘grote stappen’. “We mogen optimistisch zijn, maar we moeten ook realistisch zijn. Bijvoorbeeld ook als je carnaval viert, ga naar het café, maar mijdt grote groepen. Maar we denken dat dit kan, zeker nu we gefaseerd heropenen. Ik kan niet garanderen dat we niet weer maatregelen moeten nemen, maar ik verwacht het echt niet.”

“Wat we al hoopten, blijkt te kloppen. We zijn beter tegen het virus bestand door vaccinaties en de immuniteit die mensen opgebouwd hebben.”

Dat alles kan omdat de omikron-infectiepiek voorbij lijkt, stellen ook de experts van het OMT. ‘Het OMT acht de versoepelingen zoals voorgesteld daarom verantwoord,’ schrijven de adviseurs in hun brief, gisteren gedeeld met de Tweede Kamer.

Dus haalt het kabinet de voet verder van de rem: na de eerste versoepelronde vrijdag volgt een week later, op 25 februari, de laatste halte van de lockdown. Dan wil het kabinet af van vrijwel alle laatste restricties: de 3G-coronapas (gevaccineerd, genezen of getest) en de 1,5 meter afstand vervallen dan. De mondkapjesplicht vervalt ook, behalve in het openbaar vervoer, op luchthavens en in vliegtuigen.

1G

Bij het nachtleven of drukke evenementen binnen wordt straks wel met een testplicht gewerkt, het zogenoemde 1G. Dat geldt dus voor binnenevenementen met 500 gasten of meer zonder vaste zitplaats. Evenementen buiten en festivals vallen dus niet onder die testplicht. Op 15 maart wil het kabinet de laatste restricties tegen het licht houden.

Een ingewijde noemde het schrappen van het coronatoegangsbewijs eerder nog ‘een dilemma’. “De intentie om ervan af te stappen is er, maar de experts hebben er wat vraagtekens bij.” Het OMT houdt namelijk liever nog vast aan de 3G-coronapas. Sterker: een boosterprik is nodig ‘in deze fase’, vindt de adviesgroep van Jaap van Dissel.

Wel erkent het RIVM dat er ‘weinig draagvlak is’ voor het coronatoegangsbewijs. “In de praktijk levert de inzet van de coronapas veel conflicten op.”

De versoepelagenda van het kabinet

– De 3G-coronapas (gevaccineerd, getest of genezen) blijft nog tot 25 februari verplicht, daarna vervalt deze

– Op 25 februari kan ook de 1,5 meterregel verdwijnen, net als de vroegere sluitingstijden en de algemene mondkapplicht

– De mondkapjesplicht vervalt niet in het OV, op luchthavens en in vliegtuigen

– Besmette personen hoeven vanaf vrijdag nog maar 5 (in plaats van 7 dagen) in isolatie. Ze mogen eruit als ze minstens 24 uur klachtenvrij zijn

– Het thuiswerkadvies vervalt niet helemaal, de lijn wordt: ‘Werk thuis en als je toch gaat, dan voor de helft van de tijd’

– Vanaf komende vrijdag wordt er ook alvast versoepeld: horeca en cultuur kunnen dan open tot 01.00 uur ’s nachts

– Op plekken tot 500 gasten wordt nog een week gewerkt met de 3G-coronapas: daarna vervallen de 1,5 meterregel, mondkapjesplicht en vaste zitplek

– Het nachtleven, festivals en evenementen binnen kunnen vanaf 25 februari open met 1G, iedereen testen dus. Evenementen buiten kunnen zonder 1G

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden