Kabinet verklaart overstromingen Limburg tot ramp: deel schade wordt vergoed

Het kabinet verklaart de overstromingen in Limburg officieel tot ramp. Daardoor wordt het voor getroffen inwoners en bedrijven mogelijk een schadevergoeding te krijgen, óók als de verzekering niets uitkeert.

Hanneke Keultjes en Peter Winterman
Brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg.  Beeld ANP
Brandweer helpt met de evacuatie van mensen uit hun woningen door de wateroverlast in Zuid-Limburg.Beeld ANP

Demissionair premier Mark Rutte zei ‘schouder aan schouder’ te staan met de getroffen provincie: “Wij leven enorm mee met alle bewoners. Heel Nederland leeft mee.”

Rutte zei vrijdagmiddag zelf naar Limburg te gaan, nadat staatssecretaris Stientje van Veldhoven dat vandaag al deed. “We kunnen allemaal zien dat de situatie zonder meer ernstig is. Straten zijn veranderd in kolkende rivieren, mensen maken zich zorgen om hun huis. Er wordt met man en macht gewerkt om, waar dat nodig is, mensen in veiligheid te brengen.”

Rutte riep ‘ramptoeristen’ op niet naar Limburg te reizen. “Ga er niet naartoe,” zei hij, “blijf daar weg.” Volgens de premier hinderen zij de hulpverlening.

Rampzalig

Door de beslissing van het demissionaire kabinet, dat donderdagavond voor crisisoverleg bijeen was in het ministerie van Justitie en Veiligheid, treedt de zogeheten Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking. Rutte: “Het is volstrekt helder dat dit rampzalig is. Daarom hebben we dat nu ook in formele zin besloten.”

De overheid kan zo de schade vergoeden die niet te verzekeren valt en niet is te verhalen. “Het gaat om materiële schade die niet op een andere manier kan worden vergoed,” zei Van Veldhoven. “We willen als signaal geven: Limburg staat er niet alleen voor, ook financieel niet.”

‘Kracht van het water’

De burgemeester van Valkenburg riep eerder op donderdag al op om vanwege de watersnood de speciale wet voor schade bij rampen in te stellen. “De schade is niet te overzien,” zei burgemeester Daan Prevoo. Er is schade aan en in huizen, bij bedrijven en aan wegen en bruggen. Rutte stelde dat de aanwezige bewindspersonen ‘onder de indruk’ waren van het verslag dat zij van Van Veldhoven kregen, die zelf in het rampgebied was geweest: “Je ziet de kracht van het water. Het is voor ons mensen heel moeilijk je daartegen te wapenen.”

Het kabinet roept de noodtoestand niet uit, omdat die zware maatregel niet vereist is om te zorgen dat Limburg alle noodzakelijke hulp krijgt. Rutte zei de burgemeesters ‘niet in de weg te willen lopen’. “Deze crisis wordt voortreffelijk geleid door de veiligheidsregio’s. Wij ondersteunen zo goed mogelijk, bijvoorbeeld door Defensie in te zetten.” Eerder op donderdag werd bekend dat honderden militairen naar Limburg gaan.

Bij het overleg waren premier Mark Rutte, ministers Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), Ank Bijleveld (Defensie), staatssecretarissen Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) en Raymond Knops (Binnenlandse Zaken) aanwezig. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) woonde het overleg digitaal bij; zij brengt een werkbezoek aan de Caribische eilanden. Vrijdagmiddag komt hetzelfde clubje bewindslieden opnieuw samen, dan voor een telefonisch overleg.

De situatie

Woensdag gaf het KNMI code rood af voor Limburg vanwege zware regenval. Met name Zuid-Limburg kampt met grote wateroverlast; straten staan blank en rivieren treden buiten hun oevers. Het water blijft stijgen en bereikt naar verwachting donderdagavond het hoogste niveau.

Verschillende plaatsen in Limburg worden of zijn geëvacueerd. Militairen zijn ingezet om hulp te verlenen, evenals vrijwilligers van het Rode Kruis. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima, en ook staatssecretaris Stientje van Veldhoven, bezochten Limburg donderdag al.

Ondertussen hebben ook België en Duitsland te maken met een grote hoeveelheid neerslag. Honderden mensen zijn daar geëvacueerd, ook vielen in beide landen doden ten gevolge van het noodweer. In Duitsland kostten de overstromingen zeker 58 levens, in België is tot dusver melding gemaakt van negen sterfgevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden