Nieuws

Kabinet trekt miljarden uit voor klimaat, ook extra geld naar aanpak georganiseerde misdaad

Het demissionaire kabinet trekt op Prinsjesdag 6 tot 7 miljard euro uit voor extra klimaatmaatregelen. Dat geld gaat vooral naar subsidies, bijvoorbeeld om elektrisch rijden te stimuleren en huizen te isoleren, zo melden Haagse ingewijden.

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Ook gaan er honderden miljoenen euro’s extra naar bestrijding van de georganiseerde criminaliteit én naar de sociale advocatuur.

Hoewel het kabinet al sinds januari demissionair is, trekt het op Prinsjesdag toch de portemonnee. Omdat de formatie nog lang niet ten einde is, hebben VVD, CDA, D66 en ChristenUnie vandaag besloten tot een reeks nieuwe maatregelen voor het komende jaar. De afgelopen weken hebben de ministers van de vier coalitiepartijen hierover onderhandeld.

Gezien de klimaatcrisis én een rechterlijke uitspraak in de Urgenda-zaak trekt het kabinet fors geld uit voor CO2-besparende maatregelen. Zo gaan er miljarden euro’s naar duurzame subsidies. Die zijn onder meer bedoeld om een elektrische auto te kopen of je huis te isoleren. Dat geld is nodig, want vandaag werd bekend dat de huidige subsidiepot voor tweedehands elektrische auto’s voor dit jaar al leeg is. Er zou geen besluit zijn genomen over het vervroegd sluiten van een kolencentrale. Ook hakt dit kabinet geen knopen door over extra stikstofmaatregelen. Daarover zou een nieuw kabinet moeten beslissen.

Peter R. de Vries

Verder trekt het demissionaire kabinet per jaar ongeveer een half miljard euro extra uit voor de bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Een deel van het geld wordt gestoken in de verbetering van het stelsel van bewaken en beveiligen. Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) had al eerder gezinspeeld op extra geld dat nodig is om de georganiseerde criminaliteit beter aan te kunnen pakken. Ook de Tweede Kamer wil dat.

Momenteel doet een commissie onderzoek naar het stelsel van bewaken en beveiligen, onder meer van bedreigde personen. Daarnaast doet de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) onderzoek naar de beveiliging van journalist Peter R. de Vries, die in juli werd doodgeschoten na een televisieopname van RTL Boulevard in Amsterdam.

Er gaat ook extra geld naar de sociale advocatuur. Daar werd de afgelopen jaren juist veel op bezuinigd. Onder druk van PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer is dit jaar een motie aangenomen om de advocatuur juist weer toegankelijker te maken. De toeslagenaffaire speelt daarbij een belangrijke rol. Alle begrotingsplannen worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht. De vier coalitiepartijen in het demissionaire kabinet hebben - óók na de verkiezingen van 17 maart - nog altijd een meerderheid in de Tweede Kamer

Koopkracht

Het kabinet wil ook nog iets doen voor de verbetering van koopkracht voor burgers. Het CPB becijferde eerder dat - ondanks tamelijk florissante economische berichten- burgers er in de portemonnee niet veel op vooruit gaan. Het kabinet wil toch een ‘plusje’ geven, maar om hoeveel dat precies gaat is onduidelijk. Er wordt in ieder geval meer dan 200 miljoen euro voor uit getrokken.

Alle begrotingsplannen worden op Prinsjesdag naar buiten gebracht. De vier coalitiepartijen in het demissionaire kabinet hebben - óók na de verkiezingen van 17 maart - nog altijd een meerderheid in de Tweede Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden