Kabinet trekt 38 miljoen uit voor ‘herfstscholen’ tegen leerachterstand

Scholen met leerlingen die door de wekenlange coronasluiting een achterstand hebben opgelopen, krijgen extra geld om bijlessen te geven of bijvoorbeeld ‘herfstscholen’ te openen in de herfstvakantie. Het kabinet trekt daar 38 miljoen euro voor uit.

Hanneke Keultjes
Afgelopen zomer werden door veel scholen zomerscholen opgetuigd. Beeld ANP/Koen van Weel
Afgelopen zomer werden door veel scholen zomerscholen opgetuigd.Beeld ANP/Koen van Weel

Voor de zomer werd er al 244 miljoen euro gestoken in het wegwerken van de onderwijsachterstanden. Omdat de pot met geld voor basis- en middelbare scholen al leeg is, kunnen alle aanvragen met het extra geld toch worden toegekend.

Scholen kunnen zelf kiezen hoe ze het geld inzetten. Ze kunnen kijken welke aanpak het beste past bij wat hun leerlingen nodig hebben. In de zomer werden zomerscholen vaak uitbesteed. Ook kunnen scholen die samenwerken met het rijk en gemeenten in de Gelijke Kansen Alliantie, gratis een beroep doen op een groep onderwijsexperts, die scholen helpen met het maken van effectieve bijspijkerprogramma’s.

Nieuwe achterstanden

Ook proberen scholen nieuwe achterstanden te voorkomen, stelt minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs. “Dat moet in uitdagende omstandigheden, bijvoorbeeld als een school zowel fysiek als afstandsonderwijs moet organiseren.”

In het mbo zijn alle aanvragen voor subsidie om achterstanden weg te werken inmiddels al ingewilligd. In totaal kunnen hiermee meer dan 300.000 leerlingen en mbo-studenten geholpen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden