Kabinet terughoudend met toelaten Afghanen die Nederland hielpen

Het kabinet is, afgezien van Afghaanse tolken, niet van plan Afghanen die Nederlandse troepen hebben geholpen ruimhartig naar Nederland te laten komen. De regering denkt dat dit tot een ‘niet-beheersbare toename’ van asielaanvragen zou leiden.

Het Parool
Veel Afghaanse families in de regio’s Kunduz, Takhar en Baghlan zijn ontheemd geraakt sinds het toenemende geweld tussen de Taliban en het Afghaanse leger. Beeld AFP
Veel Afghaanse families in de regio’s Kunduz, Takhar en Baghlan zijn ontheemd geraakt sinds het toenemende geweld tussen de Taliban en het Afghaanse leger.Beeld AFP

Afghanen die als tolk voor Nederlandse militairen hebben gewerkt lopen daar gevaar, nu de Taliban grote delen van het land heeft veroverd. Daarom is het kabinet bezig de tolken en hun gezinnen ‘zo spoedig mogelijk naar Nederland over te brengen’, aldus het ministerie van Defensie.

Maar voor andere Afghanen die met Nederland hebben samengewerkt, zoals beveiligers of logistieke medewerkers, is ‘het kabinet terughoudend in het honoreren van verzoeken van niet-tolken’, laat het ministerie van Defensie weten. “Het beeld is dat bij het verruimen van de criteria om naar Nederland overgebracht te worden, er een niet-beheersbare toename volgt in het aantal aanvragen.”

Volgens Defensie zijn er tot vorige week 440 asielaanvragen ingediend door Afghanen die zeggen als tolk te hebben gewerkt. Daarbij is er sprake van een ‘groeiend aantal gefalsificeerde aanvragen’, aldus het ministerie. In totaal zijn 126 aanvragen van Afghanen tot dusver goedgekeurd en van hen zijn 108 tolken en hun gezinnen al in Nederland.

Het kabinet besloot eerder woensdag uitzettingen van Afghaanse asielzoekers het komende halfjaar niet uit te voeren, vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in het land. Verschillende partijen in de Tweede Kamer hadden aangedrongen op zo’n moratorium.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden