Kabinet roept Oekraïense vluchtelingen op om zich te registreren

Het kabinet gaat Oekraïense vluchtelingen vanaf volgende week registreren. Zo moet een beter beeld ontstaan van het aantal Oekraïeners dat al op Nederlandse bodem is en hoe zij kunnen worden geholpen. Het kabinet weet nu niet precies hoeveel Oekraïners al hier zijn.

Hanneke Keultjes en Laurens Kok
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD) Beeld ANP
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Eric van der Burg (VVD)Beeld ANP

Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) vanavond aangekondigd na kabinetsberaad. Volgens de VVD-bewindsman is het bekend hoeveel Oekraïeners in een asielzoekerscentrum of opvanglocatie zitten. Maar dat geldt niet voor hun landgenoten die naar vrienden of familie in Nederland zijn gekomen. “Door registratie krijgen we die beter in beeld.”

Daarnaast is het Centraal knooppunt informatie Oekraïne opgetuigd. Vanavond is dat al toegankelijk voor gemeenten en vanaf morgen ook voor andere instellingen die zich bezighouden met de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Zij kunnen daar naartoe bellen om meer informatie te krijgen. Ook zal dit knooppunt vanaf donderdag de verdeling van vluchtelingen over beschikbare locaties op zich nemen.

Het kabinet besloot vorige week al op zoek te gaan naar 50.000 opvangplekken. De 25 veiligheidsregio's worden geacht elk 2000 plaatsen te leveren. Het totale aantal kan volgens Van der Burg als dat nodig blijkt verder oplopen, zei hij eerder vandaag in de Tweede Kamer. “Als de 50.001ste zich meldt, kunnen wij niet zeggen: slaap jij maar buiten. We zullen aan de bak moeten.”

Crisisstand

Dinsdag werd besloten dat het kabinet in crisisstand gaat vanwege vluchtelingenstroom die op gang komt vanuit Oekraïne. Vanavond was het eerste beraad, waarbij de top van het kabinet aansloot. Met meer centrale aansturing is ‘snellere besluitvorming’ mogelijk, zo is de gedachte.

Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz (VVD) fungeert als coördinerend minister. Eerder werd deze Haagse crisisstructuur opgetuigd na de aanslag op vlucht MH17, de tramaanslag in Utrecht, na orkaan Irma maar ook tijdens de coronapandemie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden