Nieuws

Kabinet roept ambtenaren op: verwijder TikTok van werktelefoon

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) roept rijksambtenaren op spionagegevoelige apps als TikTok onmiddellijk van hun werktelefoon te verwijderen.

Het Parool
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De filmpjesapp heeft een Chinees moederbedrijf en dat land heeft een ‘offensief cyberprogramma tegen Nederland’. Het moet uiteindelijk voor ambtenaren onmogelijk worden applicaties uit zulke landen – bijvoorbeeld ook uit Iran en Rusland – op hun telefoon te hebben.

In februari zeiden Kamerleden van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie tijdens een debat voor een TikTokverbod te zijn. Zij vrezen dat gegevens van gebruikers kunnen worden ingezien door de Chinese overheid. De staatssecretaris heeft toen beloofd om zo snel mogelijk uitsluitsel te geven.

Nu komt ze met een ‘zorgvuldige afweging die verder gaat dan het ontraden van één applicatie’, zonder TikTok bij naam te noemen. Ze volgt de lijst die inlichtingendienst AIVD heeft gepubliceerd van landen met een offensief cyberprogramma.

Spionagegevoelige apps

Het beleid van de rijksoverheid zal ook veranderd worden, ‘zo snel als mogelijk’. Daardoor is het binnenkort voor ambtenaren technisch niet meer mogelijk om ‘spionagegevoelige apps’ te installeren.

Van Huffelen maakt een uitzondering als zo’n applicatie nodig is voor een ‘primaire taak van een rijksorganisatie’. Dat kan gaan om apps die worden gebruikt voor inspectie en toezicht, opsporingsonderzoek of om inlichtingen te verkrijgen. Deze uitzondering gaat de staatssecretaris de komende maanden uitwerken in samenspraak met de ministeries.

Recentelijk hebben de Europese Unie en de Belgische regering hun ambtenaren eveneens verboden om TikTok te gebruiken. In de Verenigde Staten mag TikTok al sinds vorig jaar niet worden gebruikt op apparaten van de federale overheid en er is een wet in de maak die het mogelijk maakt de app in zijn geheel te verbannen. Als het aan de ChristenUnie ligt, gebeurt ook in Nederland.

Vanwege de zorgen over TikTok is Van Huffelen eind vorig jaar met het socialemediabedrijf in gesprek gegaan. Die beloofde de zorgen weg te nemen door het kabinet de achterliggende technologie in te laten zien en beter te vertellen hoe het met gegevens omgaat.

Reactie TikTok

TikTok is het niet eens met de oproep van het kabinet aan rijksambtenaren om de app onmiddellijk te verwijderen van de werktelefoon. “TikTok wordt door geen enkele staat of overheid gecontroleerd. Zowel TikTok als ons moederbedrijf is geen Chinees eigendom en de Chinese overheid heeft geen enkele toegang tot gebruikersgegevens van TikTok,” laat de dienst in een reactie weten.

De app TikTok is eigendom van het Chinese bedrijf ByteDance. “We willen beoordeeld worden op feiten in plaats van angsten en gelijk behandeld worden,” meldt TikTok in een verklaring. Om de angsten weg te nemen gaat TikTok de gegevens van Europese gebruikers opslaan in Europa, en moet een onafhankelijke partij dat controleren.

‘Amsterdam erkent dilemma's TikTok, oproep staatssecretaris is een goed signaal’

“Ook Amsterdam erkent de dilemma’s met betrekking tot TikTok. We vinden de oproep van de staatssecretaris daarom een goed signaal en zijn in kaart aan het brengen wat de consequenties van een dergelijke oproep of TikTok verbod voor de gemeente zouden betekenen,” aldus een woordvoerder van wethouder Touria Meliani, die tijdelijk ICT onder haar hoede heeft.

Eerder deze maand pleitten raadsleden Suleyman Aslami (D66) en Itay Garmy (Volt) voor een TikTokverbod voor Amsterdamse ambtenaren. Als het aan deze raadsleden ligt mogen de 18.000 ambtenaren van de gemeente de app niet op hun werktelefoon gebruiken. Aslami: “Ik wil niet dat de Chinese autoriteiten mee kunnen kijken op die telefoons. Dat is belangrijk voor de cyberveiligheid van onze ambtenaren en de stad.”

Tip Het Parool via Whatsapp

Heeft u een tip of opmerking voor de redactie? Stuur een bericht naar onze tiplijn.

Luister naar onze wekelijkse podcast Amsterdam wereldstad:

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden