Kabinet: per 15 juli meerdere bezoekers welkom in verpleeghuis

Vanaf half juli wordt het mogelijk om met meerdere mensen bij opa of oma in het verpleeghuis langs te gaan. Dat zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vanavond in het coronadebat met de Tweede Kamer. Dit is goed nieuws voor veel mensen, die ernaar smachten om hun naasten weer in levende lijve te zien en spreken.

David Bremmer en Edwin van der Aa
Een onderonsje tussen premier Rutte, minister De Jonge (VWS) en minister Van Rijn (Medische Zorg) vandaag tijdens het coronadebat. Beeld ANP
Een onderonsje tussen premier Rutte, minister De Jonge (VWS) en minister Van Rijn (Medische Zorg) vandaag tijdens het coronadebat.Beeld ANP

Tijdens de persconferentie van premier Rutte en De Jonge van woensdag werd al duidelijk dat de huidige bezoekregeling vanaf 25 mei wordt verruimd. Meer verpleeghuizen mogen dan een regeling van één bezoeker per dag per bewoner invoeren. Nu is dat slechts in 26 tehuizen toegestaan (één per GGD-regio). Vanaf 15 juni komen locaties in het hele land in beeld. Als vereiste voor de versoepeling geldt wel dat verzorgingshuizen moeten voldoen aan de corona-eisen. De regionale GGD’s zullen hier over oordelen.

Minister De Jonge hoopt vervolgens een maand later - vanaf 15 juli - het aantal bezoekers verder te verruimen. Dit uiteraard wederom mits de coronabesmettingen binnen de perken blijven. De CDA-bewindsman gaf bovendien in het debat aan dat hij signalen heeft vernomen dat men eerder meer bezoekers wil in de verpleeghuizen. De Jonge is bereid daarnaar te kijken, liet hij weten.

Geen boete bij medisch mondkapje in ov

Het was één van meerdere momenten dat het kabinet tijdens het debat met nieuws kwam. Zo krijgen reizigers straks geen boete van 95 euro in de trein of bus als ze tóch een medisch mondkapje dragen. Dat beloofde minister-president Rutte na kamerbrede kritiek op de per 1 juni geldende mondkapjesplicht.

“Het is niet zo dat u een boete krijgt bij het dragen van een medisch mondkapje,” reageerde Rutte na kritische vragen van onder meer de SP, PvdA en Denk. “We vragen mensen alleen ze voor de zorg te bewaren.” Als iedereen in bus of trein gecertificeerde mondkapjes zou dragen, zijn er vele miljoenen nodig, aldus de minister-president. “Dan concurreren ze met minister Martin van Rijn die ze nodig heeft voor de zorg.”

Tot nu toe leek het alsof reizigers wél een boete zouden krijgen bij het dragen van een gecertificeerd masker. Het zorgde vanmiddag in het debat voor kamerbrede kritiek. “Dus als je thuis een mondkapje maakt van een oude sok is dat voldoende om geen boete van 95 euro te krijgen,” hoonde SP-leider Lilian Marijnissen cynisch.

Ze beklemtoonde dat er volgens experts helemaal geen tekorten aan goede mondkapjes zijn. “Ik kan ze in Oss gewoon bij de Hema kopen.” Volgens Thierry Baudet van Forum voor Democratie is het mondkapjesbeleid totaal absurd. “Eerst hielpen mondkapjes niet, toen wel, maar een gekeurmerkt masker mag straks niet in het OV. Wie zijn gekeurmerkte masker afzet en verruilt voor een koffiefilter ontloopt een boete. Bizar.”

7.400 coronaboetes

Denk-fractievoorzitter Farid Azarkan wees er fijntjes op dat RIVM-baas Jaap van Dissel zich keer op keer kritisch uitlaat over de heilzame werking van mondkapjes. “Er zijn 15 onderzoeken die aangeven dat mondkapjes geen bescherming bieden en maar één waar dat mogelijk wel zo is. Waarom zet het kabinet de plicht dan door?”

Rutte probeerde de kritiek te weerleggen, maar dat bleek zelfs voor de verbaal lenige VVD’er niet eenvoudig. “In situaties dat de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden is het advies van het Outbreak Management Team om zo'n niet medisch masker te dragen,” legde hij nogmaals uit. “Dat voorkomt dat mensen met druppeltjes anderen kunnen besmetten.” Op de kritiek van SP en PvdA zei hij dat ‘een sok of een sjaal voor je mond trekken niet mag.’

In het debat vertelde Rutte ook dat er tot nu toe 7.400 mensen op de bon zijn geslingerd omdat zij zich niet aan de coronamaatregelen hielden. “Vergeleken met andere landen is dat een heel laag aantal.” Hij bevestigde dat mensen ook na een coronaboete nog gewoon een Verklaring Omtrent Gedrag kunnen krijgen. “De boete ligt onder de grens van 100 euro, dus dat is geen probleem.”

Oppositie steeds kritischer

Tijdens het debat bleek dat de oppositie steeds kritischer wordt op coronabeleid van het kabinet. De tijd van vrijwel onvoorwaardelijke steun is definitief voorbij. Direct na de aftrap om 15:30 was er al vuurwerk. Het linkse blok van GroenLinks, PvdA en SP is boos dat het kabinet in het nieuwe steunpakket niet langer van bedrijven verlangt dat zij in ruil voor financiële steun werknemers in dienst houden.

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff werd meteen hard aangevallen. “Asociaal,” noemde SP-leider Marijnissen het schrappen van die ontslagboete. “Dit gaat voor grote hoeveelheden ontslagen zorgen,” stelde Lodewijk Asscher, fractievoorzitter van de PvdA, tegen VVD-fractievoorzitter Dijkhoff die het debat aftrapte. Jesse Klaver van GroenLinks meent dat het kabinet zo nodeloos de verhoudingen met de vakbonden op scherp zet.

Premier Rutte vanavond tijdens het coronadebat met de Tweede Kamer. Beeld ANP
Premier Rutte vanavond tijdens het coronadebat met de Tweede Kamer.Beeld ANP

‘Piketty-retoriek’

Volgens premier Rutte zetten bedrijven helemaal niet graag personeel op straat. “Doel van de regeling is juist werkgelegenheid te behouden. Maar als de omzet van een bedrijf door de coronacrisis straks veel lager ligt en er zonder ingrijpen faillissement dreigt dan zijn ontslagen soms onvermijdelijk. Want anders verliest iedereen zijn baan.”

De suggestie van GroenLinks-leider Jesse Klaver om grote bedrijven die jarenlang belasting ontweken de noodsteun terug te laten betalen, wierp Rutte van zich af. “Piketty-retoriek zoals we vaak bij GroenLinks-congressen horen.” Klaver noemde onder meer brillenketens en online gigant Booking.com dat ‘miljarden winst heeft gemaakt en nu zijn hand ophoudt’. Hij wil dat de steun in die gevallen in een lening wordt omgezet. Volgens Rutte komt het overgrote deel van de bedrijven echter verzwakt uit de coronacrisis. “Het is plat populisme om al die bedrijven als zakkenvullers weg te zetten.”

Wilders: ‘Gooi terrassen al voor 1 juni open!’

PVV-leider Geert Wilders noemt het onbegrijpelijk dat het kabinet buiten niet meer versoepelingen toestaat. Onder meer de terrassen kunnen best eerder open. “We weten dat de kans op besmetting met het coronavirus binnen véél groter is dan buiten.” Dat moet consequenties hebben, stelt hij. “Geef Nederland buiten zijn vrijheid terug. Open de terrassen eerder dan 1 juni!”

Het zorgde voor een flinke clash met Rutte die Wilders eraan herinnerde dat de PVV eerder juist voor een veel strengere lockdown had gepleit. “Ik mag u, maar u bent inconsistent.” Wilder sloeg terug door te stellen dat als het kabinet in het begin strenger was geweest er nu veel meer versoepelingen mogelijk waren geweest.

Nertsen

D66 en de Partij voor de Dieren zijn bezorgd over het feit dat een nerts in een nertsenfokkerij mogelijk het coronavirus overbracht op een mens. “Wellicht moeten nertsenfokkerijen al eerder sluiten dan 1 januari 2024 zoals nu is afgesproken,” zei D66-fractievoorzitter Rob Jetten. Hij wees op de Q-koorts epidemie die in 2007 uitbrak en 74 levens eiste. Hij is bezorgd dat Nederlandse slachthuizen besmettingshaarden kunnen worden voor het coronavirus. “Dat is ook in Duitsland gebleken.”

Volgens Forum voor Democratie heeft maar weinig goed gedaan in de coronacrisis, meent Baudet. “Telkens wordt achter de feiten aan gelopen, bijvoorbeeld bij het testen. Eerst moest er niet getest worden en nu voor iedereen.”

De Jonge: coronadashboard vergt nog enkele weken

De nodige vragen had de Tweede Kamer ook over het speciale corona-dashboard met allerlei indicatoren waarmee het kabinet per regio informatie over het virus hoopt te krijgen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) stelde nog enkele weken nodig te hebben voor hij specifieker kan zijn. “Het dashboard is work in progress. We hopen er beter door te weten te komen bij welke signalen we moeten ingrijpen, hoe we moeten ingrijpen en ook in welke regio’s we op de rem moeten trappen om verspreiding naar andere gebieden te voorkomen.”

Het coronavirus uitroeien zal er niet door lukken, beklemtoont hij. “De meeste besmettingen zitten namelijk onder de radar, bij veel mensen zijn de symptomen zo mild dat ze zich niet melden.” Wel denkt De Jonge dankzij een dashboard eerder te kunnen ingrijpen. Het kabinet hoopt bovendien met een regionaal waarschuwingssysteem te komen. “We willen daar ook een publieksadvies aan koppelen. Zijn er in een bepaalde regio ineens relatief veel besmettingen dan kan het advies zijn: ga daar even niet stadten.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden