Kabinet past noodpakket aan na kritiek

Het kabinet past het noodpakket aan om tegemoet te komen aan alle kritiek. Zo wordt de noodsteun met een maand verlengd tot 1 oktober. Ook kunnen ondernemers een hogere vergoeding krijgen voor hun vaste lasten.

Ministers Eric Wiebes (Economische Zaken), Wopke Hoekstra (Financiën) en Wouter Koolmees (Sociale Zaken) bij de presentatie van het steunpakket 2.0. Het kabinet past het pakket nu aan om tegemoet te komen aan alle kritiek.Beeld ANP

De betrokken ministers hebben de afgelopen dagen veel overlegd met werkgeversorganisaties en de vakbonden. Die hadden veel kritiek op het steunpakket dat vorige week werd gepresenteerd. Later donderdag debatteert de Tweede Kamer over het pakket en de aanpassingen.

Het tweede steunpakket zou eigenlijk lopen van 1 juni tot 1 september. Dat wordt nu vrijwel zeker met een maand verlengd. Dat betekent dat ondernemers een maand langer kun rekenen op financiële steun als zij door de coronacrisis hun omzet hebben zien kelderen. Vooral in de horeca en de reisbranche zijn de problemen groot.

Daarnaast gaat de tegemoetkoming die bedrijven kunnen krijgen voor hun vaste lasten omhoog van maximaal 20.000 euro naar waarschijnlijk 50.000 euro. Die vergoeding is afhankelijk van hoeveel omzetverlies een bedrijf heeft als gevolg van de coronacrisis. Eerder trokken werkgevers aan de bel dat het bedrag van 20.000 euro voor veel middelgrote bedrijven bij lange na niet genoeg was en er daardoor faillissementen dreigen.

Ontslagboete

Tot slot doet minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) een handreiking naar de vakbonden. In het nieuwe steunpakket vervalt de ontslagboete voor werkgevers. Bedrijven die loonsubsidie aanvragen en desondanks personeel ontslaan, moeten wel de ontvangen loonsubsidie voor die werknemers terugbetalen, maar niet meer een extra opslag zoals in het eerste steunpakket nog wel was geregeld. Dat leidde tot furieuze reacties van de bonden en oppositiepartijen in de Tweede Kamer.

Koolmees past de loonsubsidieregeling nu aan. Bedrijven die meer dan twintig werknemers ontslaan, zijn wettelijk verplicht daarover te overleggen met de bonden en de ondernemingsraad. Om te zorgen dat ze dat ook echt doen en geen misbruik maken van de crisis, wordt in de nieuwe loonsubsidieregeling vastgelegd dat bedrijven 5 procent boete over de hele ontvangen loonsom moeten betalen als ze verzuimen om bij reorganisaties overeenstemming te zoeken met de vertegenwoordigers van werknemers.

Het kabinet heeft altijd gezegd breed draagvlak te zoeken voor het noodpakket. De kosten zijn immers hoog en zullen ook door volgende kabinetten moeten worden terugbetaald. Maar zeker met het schrappen van de ontslagboete streek Koolmees tegen de haren van veel partijen in. Die vinden dat bedrijven die met belastinggeld overeind worden gehouden niemand mogen ontslaan en spreken van ‘gesubsidieerd ontslag’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden