PlusNieuws

Kabinet passeert voor het eerst gemeente en geeft vergunning voor asielopvang in hotel

Het kabinet is van plan een vergunning te geven voor de opvang van asielzoekers zonder akkoord met de betrokken gemeente. Het gaat om een hotel in Albergen in de gemeente Tubbergen. Het is voor het eerst dat het kabinet een gemeente in een opvangzaak passeert.

Harmke de Vries
Een groep ondernemers uit de provincie Groningen deelt tentjes uit aan wachtende asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Door de drukte slapen mensen daar soms noodgedwongen buiten. Beeld Vincent Jannink/ANP
Een groep ondernemers uit de provincie Groningen deelt tentjes uit aan wachtende asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Door de drukte slapen mensen daar soms noodgedwongen buiten.Beeld Vincent Jannink/ANP

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft de Tweede Kamer laten weten dat overleg met die gemeente niet tot een akkoord heeft geleid. Daarom passeert het kabinet de gemeente en geeft het het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) toestemming er asielzoekers op te vangen. In het hotel kunnen nu tachtig gasten terecht. In potentie kunnen er driehonderd vluchtelingen worden opgevangen. Het COA heeft het hotel al gekocht.

‘Hoewel alle partijen hard werken om juist voor de korte termijn al tot oplossingen te komen, heeft dat nog niet geleid tot een doorbraak. De nood is heel hoog. Zonder maatregelen komen we in oktober duizenden opvangplekken tekort,’ schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. ‘De noodzaak om aanvullende opvangplekken te realiseren is zo groot dat het kabinet heeft besloten een uitzonderlijke stap te zetten.’

Volgens Van der Burg gaat het om een eerste stap en zullen er ook locaties in andere gemeenten zullen volgen.

Bestemmingsplannen aanpassen

Vorige week maakte het kabinet bekend bestemmingen van gebouwen, die kunnen fungeren als asielzoekerscentrum, aan te passen als een gemeente weigert dat te doen. Op dezelfde manier worden mogelijk ook tijdelijke opvanglocaties en de aanleg van een cruiseschip geforceerd. Het kabinet zegt liever niet te willen dat het zo ver komt, maar houdt sinds vorige week dit instrument paraat.

Het rijk ziet zich genoodzaakt het zogeheten Ruimtelijk ordeningsinstrumentarium in te zetten om op korte termijn opvang te realiseren. Als een opvanglocatie niet in een bestemmingsplan past, kan dat geregeld worden via een omgevingsvergunning. Het streven is nog steeds dat de gemeente die verleent, maar ‘als het lokale bestuurlijke draagvlak ontbreekt’ zal het rijk dat doen.

Om de asielcrisis het hoofd te bieden, werkt de staatssecretaris op korte termijn aan een wetsvoorstel waarbij gemeenten een wettelijke opvangtaak krijgen. Daarbij krijgt het rijk een dwingend juridisch instrument tot haar beschikking.

Al sinds 2019 proberen COA en regering nieuwe opvanglocaties te vinden, maar er is nog steeds een groot tekort omdat veel gemeenten niet (meer) willen en omdat die gemeenten de handen vol hebben aan de opvang van Oekraïners.

Demonstratie tegen komst ‘asielzoekershotel’

Dinsdagavond kwamen direct honderden mensen bij het ‘asielzoekershotel’ bijeen om te demonstreren tegen de komst van de asielzoekers. Hun komst wordt niet door iedereen gewaardeerd, schreef Tubantia. In groepsapps werd opgeroepen om naar het hotel te komen, vooral jongeren gaven aan die oproep gehoor. Sommige demonstranten vonden dat er in het hotel geen plaats is voor asielzoekers, anderen richtten hun boosheid op het kabinet. De manier waarop het besluit tot stand is gekomen, noemden zij onacceptabel. Ook werd er vuurwerk afgestoken, maar het protest liep niet uit de hand.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden