Kabinet: opmars virus maakt quarantaineplicht toch noodzakelijk

Dat het kabinet deze week een quarantaineplicht wil invoeren, terwijl dat vorige week nog onnodig werd geacht, is een kwestie van ‘voortschrijdend inzicht’.

Premier Mark Rutte tijdens een plenair debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Beeld ANP
Premier Mark Rutte tijdens een plenair debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus.Beeld ANP

De snellere opmars van het nieuwe coronavirus maakte het ‘noodzakelijk om toch echt een stap verder te gaan’, aldus premier Mark Rutte tijdens het eerste coronadebat in de Tweede Kamer sinds eind juni.

Zorgminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag een forse aanscherping van de coronamaatregelen aan. Wie in nauw contact is geweest met een besmet persoon, moet verplicht in quarantaine. Weigeraars riskeren straf. Tot dusver gold slechts een dringend advies om in thuisquarantaine te gaan.

De Jonge en Rutte hadden nog geen week geleden tijdens een persconferentie bezworen dat het niet nodig zou zijn ‘de sterke arm’ in te zetten om mensen te dwingen thuis te blijven. Het zou voldoende zijn om de GGD’en het dringende advies tot quarantaine nog eens extra onder de aandacht te laten brengen.

De ommezwaai kwam Rutte tijdens het debat op felle kritiek te staan. Oppositiekopstukken Lodewijk Asscher (PvdA) en Geert Wilders (PVV) wilden van hem horen wat er de afgelopen dagen veranderd is. De premier wees met name op het aantal besmettingen, dat de afgelopen week fors verder is opgelopen. “Dingen gaan niet altijd zoals je dacht dat ze zouden gaan,” erkende de premier.

Ook het gebrek aan capaciteit voor bron- en contactonderzoek waar de GGD’en in Amsterdam en Rotterdam vrijdag voor waarschuwden, is een tegenvaller voor het kabinet. Daarmee is volgens Rutte ‘een vervelend feit ontstaan’. Hij sprak tegen dat de quarantaineverplichting uit de hoge hoed is getoverd om de aandacht daarvan af te leiden. Het besluit is ook niet van de ene dag op de andere tot stand gekomen, zei hij.

Ministerie: ‘Niet iedereen krijgt zomaar een quarantaineplicht’

Niet iedereen die in contact is geweest met een coronapatiënt, krijgt automatisch van hogerhand het bevel om dagenlang in quarantaine te gaan. Veel mensen die besmet zouden kunnen zijn, zonderen zichzelf al af, op eigen initiatief of na enig aandringen. Sommigen hebben wat aansporing nodig. De nieuwe quarantaineplicht is vooral bedoeld voor mensen bij wie ook dat niet helpt. Die geen voorzorgsmaatregelen nemen, terwijl ze een gevaar voor anderen zouden kunnen zijn. En de quarantaineplicht is ook een boodschap aan de samenleving, legt het ministerie van Volksgezondheid uit.

Het aantal nieuwe coronabesmettingen loopt de laatste weken steeds sneller op. Een van de oorzaken zou zijn dat mensen de richtlijnen minder strak volgen. Ze houden niet genoeg afstand van anderen en laten zich niet testen bij klachten. In plaats daarvan gaan ze gewoon op stap, waarbij ze anderen kunnen besmetten.

Coronapatiënten zelf kunnen nu al, onder de bestaande Wet Publieke Gezondheid, de opdracht krijgen om binnen te blijven. Gezondheidsdiensten controleren nu al waar de contacten van coronapatiënten uithangen, of ze thuis zijn of bijvoorbeeld in een bus zitten. Dat moet minder vrijwillig en vrijblijvend worden. Als het aan het kabinet ligt, krijgen de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s de mogelijkheid om, op basis van dezelfde wet, die contacten te verplichten om zelf ook in quarantaine te gaan.

De details moeten volgende week worden uitgewerkt. Hoe het wordt gehandhaafd, bijvoorbeeld, en wat voor straf op overtreding komt te staan. Volgens het ministerie is het de bedoeling om de naleving steekproefsgewijs te controleren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden