Nieuws

Kabinet: ook coronavaccin voor tieners, vanaf vrijdag kunnen kinderen bellen voor Pfizer

Om het coronavirus verder te bedwingen kunnen ook gezonde tieners vanaf twaalf jaar het Pfizervaccin krijgen. Dat heeft minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) woensdag besloten na advies hierover van de Gezondheidsraad.

Niels Klaassen
null Beeld Getty
Beeld Getty

Vanaf vrijdag 10.00 uur uur kunnen kinderen uit 2004 bellen voor een afspraak. Daarna volgen dagelijks de jongere jaargangen.

Volgens De Jonge is het belangrijk om ook deze groep kinderen - 1,2 miljoen in totaal - in te enten. Zelf worden tieners gemiddeld genomen niet erg ziek, maar als zij worden gevaccineerd scheelt het tot 15 procent in de reproductiewaarde van het coronavirus, zo kan het dus nieuwe lockdowns helpen voorkomen.

Alle jongeren tot 18 zouden hun eerste prik dan voor het begin van het nieuwe schooljaar kunnen krijgen, en de tweede in september. Volgens het kabinet levert vaccinatie ‘directe en indirecte’ gezondheidswinst op. Soms treft het virus een tiener hard, maar vaker hebben ze last van de indirecte gevolgen. ‘Jongeren hebben veel last van maatregelen tegen corona,’ schrijft De Jonge in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Er zijn onderwijsachterstanden ontstaan, ook virtuele lessen, quarantaines en gemis aan sporten valt jongeren zwaar. Vaccineren vermindert de kans op quarantaines en kan de reproductiefactor van het virus met 20 tot 35 procent verminderen in het najaar. Dat is fors.’

Vanaf 6 juli valt bij alle tieners een uitnodigingsbrief op de mat. Jongeren vanaf 16 jaar mogen in Nederland helemaal zelf beslissen of ze gevaccineerd willen worden. Tieners van 12 tot 15 jaar moeten in principe overleggen met hun ouders, maar uiteindelijk is het standpunt van het kind juridisch doorslaggevend. Om de kinderen en hun ouders goed te informeren is meer specifieke informatie beschikbaar op www.coronavaccinatie.nl/jongeren.

Het vaccineren van kinderen is echter niet onomstreden. In de Tweede Kamer haalde een voorstel om de tienerprik te blokkeren dinsdag geen meerderheid, ondanks de poging van de PVV, Denk, CU, SGP en PvdD (samen dik dertig zetels). Wilders wil ‘geen gezonde kinderen vaccineren’, ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker suggereerde dat eerst volwassenen in andere landen een vaccin moeten krijgen voordat hier kinderen aan de beurt komen: “Het is een ethisch vraagstuk ook, omdat het niet gaat om de directe bescherming van kinderen zelf, maar de mensen om hen heen.”

Pfizer

Bijwerkingen van de Pfizerprik bij tieners zijn wel gemeld. In miljoenen kinderen gevaccineerd zijn met het Pfizervaccin, kwamen in de VS een paar honderd meldingen binnen van diverse hartontstekingen, myocarditis en pericarditis bij 30-minners. Meestal waren de klachten mild en waren patiënten binnen enkele dagen hersteld. In Europa 248 meldingen hierover op een totaal van 160 miljoen gezette prikken. Daarom vindt de Gezondheidsraad de bijwerking niet ernstig genoeg om te concluderen dat tieners niet gevaccineerd zouden moeten worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden