Kabinet neigt naar geen vuurwerkverbod met oud en nieuw

Het demissionaire kabinet neigt ernaar dit jaar geen landelijk vuurwerkverbod af te kondigen met oud en nieuw. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Zij benadrukken wel dat een definitief besluit pas vrijdag in de ministerraad valt. Daar wordt nog wel de nodige discussie verwacht over de kwestie.

ANP/Het Parool
Nieuwjaarsvuurwerk boven de Amstel, in 2001. Beeld Nederlandse Freelancers
Nieuwjaarsvuurwerk boven de Amstel, in 2001.Beeld Nederlandse Freelancers

Verscheidene partijen in de Tweede Kamer hadden het kabinet gevraagd om net als vorig jaar geen vuurwerk toe te staan rond de jaarwisseling. De maatregel was destijds bedoeld om de ziekenhuizen, die kampten met een hoog aantal coronapatiënten, niet nog verder te belasten. De laatste weken loopt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen weer sterk op.

Toch ziet het kabinet volgens ingewijden nu geen aanleiding voor een landelijk verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk. Gemeenten kunnen wel lokaal maatregelen nemen om vuurwerk aan banden te leggen.

Het Outbreak Management Team (OMT) zou er in het vorige advies een uitspraak over doen, maar schreef toen dat er nog meer onderzoek nodig is voordat het een advies kan uitbrengen. Demissionair premier Mark Rutte zei op de persconferentie over corona van vorige week vrijdag al dat een verbod nog niet zeker was en dat het kabinet er nog over nadacht.

Weinig verschil

Voor Amsterdammers maakt het besluit van het kabinet vermoedelijk weinig verschil. In oktober werd al bekend dat Amsterdammers tijdens oud en nieuw zelf geen vuurwerk mogen afsteken. Maandag meldde burgemeester Femke Halsema dat er ook geen vuurwerkshows zullen worden georganiseerd tijdens de jaarwisseling. Zowel de lokale als de centrale vieringen zijn afgelast vanwege de slechte coronacijfers.

Burgemeesters en gemeenten willen dat er de komende jaarwisseling een algeheel vuurwerkverbod gaat gelden. Het Veiligheidsberaad pleit daarvoor in een brief die donderdagavond is verzonden aan demissionair veiligheidsminister Ferd Grapperhaus. De partijen willen zowel een verbod op de verkoop als op het afsteken van vuurwerk.

Boze artsen, blije vuurwerkverkopers

Beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU’91 zou het betreuren als er dit jaar gewoon vuurwerk wordt afgestoken met de jaarwisseling. “De druk op de ziekenhuizen is op dit moment zo hoog. Er is nog geen kentering in de aantallen besmettingen met corona te zien, het stijgt nog steeds. Donderdag gaan er weer ziekenhuizen op rood, omdat ze het niet meer aankunnen.”

Het personeel zit dus niet te wachten op onnodige extra slachtoffers door vuurwerk, aldus de zegsman. “We moeten alles doen om de druk op de zorg zo laag mogelijk te houden en een deel van de mensen die vuurwerk afsteken, belandt gewoon in het ziekenhuis.”

De bekende oogarts Tjeerd de Faber, voorvechter van het Vuurwerkmanifest tegen consumentenvuurwerk, vindt een reactie eigenlijk voorbarig, maar wijst er wel op dat er vorig jaar 70 tot 75 procent minder letsels waren met oud en nieuw. Dat vindt hij een duidelijk bewijs dat een verbod op algemeen vuurwerk een goede zaak is, of er nou corona is of niet. Als het doorgaan van het gewone vuurwerk een proef zou zijn ‘dan zou het niet door de medisch-ethische commissie komen’.

De vuurwerkbranche slaakte wel een ‘zucht van verlichting’ toen bekend werd dat het kabinet waarschijnlijk afziet van een vuurwerkverbod deze jaarwisseling. Tegelijkertijd is dat ook een ‘logische beslissing’, vindt voorzitter Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). “Uit allerlei cijfers blijkt dat het afsteken van vuurwerk nauwelijks effect zal hebben op de bezetting van ziekenhuizen.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden