Kabinet neemt maatregelen om ongecontroleerde faillissementen zorg te voorkomen

Het kabinet wil stappen ondernemen om een ongecontroleerd faillissement in de zorg in de toekomst te voorkomen. Dat schrijft minister Martin Van Rijn voor Medische zorg in een brief aan de Tweede Kamer. 

Beeld ANP

Zo moeten er afspraken gemaakt worden met zorgverzekeraars over de beschikbaarheid van geld om in het geval van een faillissement de noodzakelijke zorg te kunnen blijven leveren. Ook gaat de Nationale Zorgautoriteit de invulling van de zorgplicht concreter omschrijven. Van Rijn wil samen met minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming kijken of de continuïteit van de zorg duidelijker vastgelegd kan worden in het faillissementsrecht.

De maatregelen zijn een reactie op de rapporten naar aanleiding van de faillissementen van het MC Slotervaartziekenhuis en de MC IJsselmeerziekenhuizen in 2018. Een belangrijke oproep van de commissie Van Manen, die diepgaand onderzoek heeft gedaan naar de faillissementen van de ziekenhuizen, is dat partijen bereid moeten zijn over hun eigen schaduw heen te stappen in het belang van de patiënt. 

De voorgenomen maatregelen door het kabinet zijn dan ook gericht aan zorgverzekeraars en zorginstellingen in financiële problemen, maar ook op omliggende zorginstellingen, raden van toezicht, curatoren, het kabinet zelf en toezichthouders. 

Van Rijn schrijft: ‘De ongecontroleerde faillissementen hebben grote maatschappelijke onrust veroorzaakt. Bij de patiënten, het personeel, maar ook breder in de maatschappij. Daar zijn lessen uit getrokken voor alle betrokkenen. We staan er samen voor aan de lat om altijd het belang van de patiënt voorop te stellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden