Kabinet neemt extra klimaatmaatregelen

Wie zijn oude koel- of vrieskast inlevert, krijgt minimaal 35 euro terug bij aankoop van een nieuw apparaat. Dat is een van de extra klimaatmaatregelen die het kabinet neemt om te voldoen aan het vonnis in de Urgenda-zaak.

Peter Winterman
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD). Beeld ANP
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD).Beeld ANP

Het kabinet neemt een paar extra maatregelen in de strijd tegen klimaatverandering, zo is vanmiddag besloten. In de Urgenda-zaak oordeelde de Hoge Raad eind vorig jaar dat Nederland dit jaar 25 procent minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Of dat gaat lukken – ook tijdens deze coronacrisis – is nog lang niet zeker.

Daarom trekt minister Eric Wiebes (Klimaat) extra geld uit. Zo gaat er 150 miljoen euro naar een potje waarmee mensen subsidie kunnen krijgen voor led-verlichting en het inregelen van verwarmingsinstallaties. Huiseigenaren, huurders en MKB-bedrijven kunnen daarvan gebruik maken. Ook krijgen mensen minimaal 35 euro retour als ze hun oude koel- of vrieskast inleveren bij de aankoop van een nieuwe.

Kolencentrales

Verder krijgen woningcorporaties 150 miljoen euro korting op de verhuurdersheffing als zij investeren in de verduurzaming van woningen. Daarnaast krijgen kolencentrales een ‘uitstootplafond’ opgelegd. Zij mogen daarmee een maximale hoeveelheid CO2 uitstoten. Die maatregel wordt overigens pas later ingevoerd. Het kabinet kijkt eerst nog naar de invloed van de coronacrisis op de CO2-uitstoot, daarover wordt in het najaar meer bekend.

Door het coronavirus is er veel minder verkeer en liggen fabrieken stil, waardoor minder CO2 wordt uitgestoten. ‘Het is evident dat de uitbraak van het coronavirus ook impact zal hebben op de mondiale, Europese en Nederlandse economie, de ontwikkeling van de CO2-uitstoot en daarmee op de opgave om te voldoen aan het Urgenda-vonnis,’ schrijft minister Wiebes aan de Tweede Kamer. ‘Het effect daarvan is nu nog moeilijk te voorspellen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden