Kabinet: mogelijk meer dan 1115 kinderen in toeslagenaffaire gedwongen uit huis geplaatst

Het kabinet erkent dat er mogelijk meer dan 1115 kinderen van gedupeerde toeslagenouders uit huis zijn geplaatst. Er wordt nu bekeken of de kinderen die nog altijd in een instelling of pleeggezin zitten, terug naar huis kunnen.

Laurens Kok
Demissionair Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Beeld ANP
Demissionair Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming, VVD) bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht maandag naar buiten dat 1115 van de uithuisplaatsingen plaats hebben gevonden in gezinnen die bekend staan als slachtoffer van de toeslagenaffaire. In een brief van demissionair minister voor Rechtsbescherming Sander Dekker aan de Kamer, zegt hij dat het werkelijke aantal kinderen nog hoger kan liggen, omdat nog niet alle ouders die zich als gedupeerde hebben gemeld zijn beoordeeld. Bovendien melden nog steeds nieuwe ouders zich als slachtoffer.

De uitkomst van maandag leidde tot geschokte reacties in de Tweede Kamer. Parlementariërs waren boos dat het kabinet de CBS-uitkomsten niet zelf in een brief met de Kamer had gedeeld.

Nu is die brief er alsnog gekomen. Dekker noemt het daarin ‘verschrikkelijk als problemen met de kinderopvangtoeslag op welke manier ook een rol hebben gespeeld bij een uithuisplaatsing’. Hij onderkent dat als gevolg van de toeslagenaffaire thuis een situatie kan zijn ontstaan ‘waardoor instanties uiteindelijk genoodzaakt waren over te gaan tot uithuisplaatsing van kinderen’.

Het CBS deed alleen onderzoek naar de periode tussen 2015 en 2020. Zo is er dus een kans dat ook voor die tijd al kinderen op last van de rechter in een instelling of pleeggezin werden opgenomen. Volgens Dekker wordt pas sinds 2015 centraal bijgehouden hoeveel kinderen onder jeugdbescherming komen en uit huis worden geplaatst. De periode daarvóór onderzoeken is daardoor lastig.

Belang kind voorop

Dekker wijst erop dat het kabinet voor getroffen ouders en kinderen regelingen heeft opgetuigd. Hij erkent echter ook dat voor gezinnen die nog altijd worden getroffen door uithuisplaatsingen, meer nodig is. Zo moet er een plek komen waar zij met vragen terecht kunnen. Tegelijkertijd ‘kan bekeken worden of herstel van de gezinssituatie wenselijk en mogelijk is, en in hoeverre een lopende uithuisplaatsing heroverwogen kan worden’, schrijft Dekker.

Hij wijst er daarbij wel op dat een individuele afweging per geval nodig zal zijn, ‘waarbij het belang van het kind voorop dient te staan’. Kinderen kunnen alleen na tussenkomst van de rechter voor een jaar gedwongen uit huis worden geplaatst. Als jeugdzorg van mening is dat het verblijf moet worden verlengd, moet de rechter daarmee instemmen.

Dekker zegt dat hij over de precieze uitwerking van de aanpak zo spoedig mogelijk duidelijkheid zal geven aan de Kamer.

Dat honderden kinderen van gedupeerden uit huis zijn geplaatst, noemt demissionair premier Rutte ‘zeer ernstig’. Hij belooft dat het kabinet ‘heel precies gaat uitzoeken hoe het zit’ en de Tweede Kamer snel te laten weten ‘hoe we ermee verder gaan’.

“Sowieso is het hele dossier van de kindertoeslagaffaire verschrikkelijk,” verzucht Rutte voor aanvang van de Europese top in Brussel. “Van A tot Z. Daar is geen discussie over. Het raakt heel veel mensen heel persoonlijk, het raakt heel Nederland.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden