‘Kabinet moet miljarden extra investeren in jeugdzorg’

Het kabinet moet de komende jaren miljarden euro’s extra vrijmaken voor de jeugdzorg. Dat is de uitkomst van een arbitragezaak die was aangespannen door de Vereniging Nederlandse Gemeenten, aldus RTL Nieuws op basis van ingewijden.

Anna Herter
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De Nederlandse gemeenten vroegen de arbitragecommissie eerder dit jaar om zich te buigen over het conflict met het kabinet over de kosten van de jeugdzorg. Gemeenten stellen al jaren dat zij niet genoeg geld uit Den Haag krijgen om de jeugdzorg goed te kunnen regelen.

De commissie geeft de gemeenten gelijk, zeggen bronnen tegen RTL Nieuws. Het budget voor de jeugdzorg moet volgend jaar met 1,9 miljard euro omhoog, aldus het oordeel. In 2023 en 2024 moet er per jaar 1,6 miljard euro bij. Dat bedrag loopt langzaam af tot 800 miljoen euro in 2028.

De jeugdzorg wordt sinds 2015 op gemeentelijk niveau geregeld. Bij het overhevelen van de taken van het rijk naar de gemeenten werd flink bezuinigd. Deze bezuinigingen werden gerechtvaardigd vanuit het idee dat gemeenten minder geld nodig hadden omdat zij directer beleid konden uitvoeren.

Dat deze redenatie te rooskleurig is, bleek afgelopen jaar uit onderzoek dat de Vereniging Nederlandse Gemeenten liet uitvoeren. In 2019 gaven gemeenten in totaal circa 1,7 miljard euro meer uit aan jeugdzorg dan ze toegekend hadden gekregen, zo luidde de conclusie. Toen het kabinet hier volgens de gemeenten niet genoeg naar handelde, besloten de gemeenten tot arbitrage over te gaan.

Akkoord van de Kamer

Een arbitragezaak houdt in dat een onafhankelijke commissie van experts zich over een conflict buigt, in de meeste gevallen buiten de rechter om. In hoeverre de uitspraak bindend is, hangt af van afspraken die onderling zijn gemaakt. De gemeenten en het kabinet zouden hebben afgesproken dat het oordeel in principe wordt uitgevoerd, maar dat zowel de Eerste als de Tweede Kamer eerst akkoord moet gaan.

Het kabinet gaat zich vrijdag in de ministerraad buigen over de uitspraak, aldus RTL Nieuws. Volgens de ingewijden vinden niet alle kabinetsleden dat de miljarden die de arbitragecommissie eist, nu al moeten worden toegezegd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden