Nieuws

Kabinet maximeert de gemiddelde energierekening op 241 euro

Een huishouden dat een gemiddelde hoeveelheid gas en elektriciteit verbruikt, is straks zo’n 241 euro per maand kwijt. Het kabinet trekt extra geld uit om de hoge energierekening van burgers te dempen.

Hans van Soest en Tobias den Hartog
Het nieuwe plan is aanzienlijk ruimhartiger dan het plan dat met Prinsjesdag werd gepresenteerd. Beeld ANP
Het nieuwe plan is aanzienlijk ruimhartiger dan het plan dat met Prinsjesdag werd gepresenteerd.Beeld ANP

Het plan voor het zogeheten prijsplafond in de energierekening is aangepast. Vanaf 1 januari gaat een maximale prijs gelden voor de eerste 1200 kuub gas en de eerste 2900 kilowattuur stroom die wordt gebruikt. Een kuub gas kost dan maximaal 1,45 euro, een kilowattuur elektriciteit 40 cent. Wie per jaar niet meer verbruikt dan dat plafond, is dan maximaal zo'n 241 euro per maand kwijt. Dat bevestigen bronnen.

Het prijsplafond gaat heel 2023 gelden. Wie meer gas en elektriciteit verbruikt dan het ingestelde plafond, betaalt het hogere markttarief. Op die manier wil het kabinet iedereen ‘prikkelen’ om zuinig om te gaan met energie. Energiemaatschappijen hebben beloofd al vanaf 1 november aanstaande rekening te houden met het plafond en de energierekening alvast te verlagen.

Ruimhartiger

Het nieuwe plan is aanzienlijk ruimhartiger dan het plan dat met Prinsjesdag werd gepresenteerd. Toen dacht het kabinet nog aan een plafond voor 1200 kuub gas en de eerste 2400 kilowattuur stroom met een maximale prijs van 1,50 euro voor een kuub gas en 70 cent voor een kilowattuur elektriciteit. Dat zou bij een gemiddeld gebruik een energierekening van zo'n 290 euro hebben opgeleverd.

Dat plan zou het kabinet naar schatting zo’n 15 miljard euro hebben gekost. Daar komen nu nog vele miljarden bij, afhankelijk van de ontwikkeling van de gasprijs tot mogelijk wel 10 miljard euro. Omdat energiebedrijven het gas doorgaans voor veel hogere bedragen moeten inkopen, vergoedt de overheid hen het verschil met wat consumenten straks maximaal betalen voor de geleverde energie onder het plafond.

Kritiek

Toen het kabinet vorige maand met het plan kwam, was er de nodige kritiek vanuit de Tweede Kamer. Zo vonden sommige partijen dat huishoudens met een warmtepomp en die dus weinig gas en veel stroom gebruiken, er bekaaid vanaf kwamen. Ook vonden sommige partijen de tegemoetkomen aan huishoudens te laag.

Het kabinet werkt ook nog aan een plan om iets te doen voor ondernemers die kampen met hun hoge energierekening. Waarschijnlijk komt dat later deze week.

Huishoudens worden niet alleen geholpen met een prijsplafond, maar de laagste inkomens krijgen ook volgend jaar een energietoeslag van 1300 euro. Gemeenten kunnen dat net als dit jaar uitkeren aan de ongeveer 1 miljoen huishoudens die het minst te besteden hebben. Om ook al dit najaar extra verlichting te geven, mogen gemeenten van dat bedrag de komende maanden alvast 500 euro uitkeren. Dat komt dan bovenop de 1300 euro van dit jaar.

Limiet stadsverwarming

Ook de ruim vijftigduizend huishoudens in Amsterdam die aangesloten zijn op het warmtenet worden volgend jaar beschermd door een prijsplafond. Net als voor gas en elektriciteit heeft het kabinet een limiet gesteld aan de prijs.

Het prijsplafond voor stadswarmte komt uit op 47,39 euro per gigajoule en is daarmee 20 procent hoger dan het tarief dat energiebedrijf Vattenfall dit jaar rekent in Amsterdam. Warmteleveranciers mogen hun tarieven maar één keer per jaar aanpassen. Omdat de warmte voor een belangrijk deel wordt opgewekt met aardgas, moesten klanten vrezen dat hun energierekening na 1 januari nog veel harder omhoog zou schieten vanwege de sinds vorig jaar verdubbelde gasprijs.

Toch is het nog niet helemaal duidelijk wat op het warmtenet aangesloten huishoudens volgend jaar kwijt zijn aan verwarming en warm douchewater. Het kabinet is er nog niet over uit tot welke hoeveelheid warmte deze prijs geldt. Net als bij aardgas en elektriciteit geldt het prijsplafond tot een bepaald verbruik, om huishoudens te blijven stimuleren om zuinig om te springen met energie.

In december wordt bekend welke ‘volumegrens’ geldt voor het prijsplafond bij warmtenetten, schrijft toezichthouder ACM. Voor het verbruik boven deze grens stelt de ACM zoals elk jaar een maximumtarief vast dat gebaseerd is op de gasprijs op 1 januari. Bij het vaststellen van hun tarief moeten de leveranciers van warmte hier onder blijven.

Het kabinet zoekt nog naar een oplossing voor de half miljoen huishoudens in Nederland met blokverwarming.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden