Kabinet maakt vaart met corona-apps, 750 voorstellen binnen

Het kabinet heeft meer dan 750 voorstellen van bedrijven en deskundigen binnen voor de corona-apps die het wil laten ontwikkelen.

Het Parool
Een aantal bestaande corona-apps, waaronder de app Luscii, ontwikkeld door het ziekenhuis OLVG. Beeld ANP
Een aantal bestaande corona-apps, waaronder de app Luscii, ontwikkeld door het ziekenhuis OLVG.Beeld ANP

De komende dagen gaat ‘coronaminister’ Hugo de Jonge om tafel met bedrijven, virus-experts en IT-, privacy- en veiligheidsdeskundigen. Volgende week moet er een goed voorstel liggen.

Dat zei de zorgminister in een persconferentie na crisisberaad van de regering. Dit weekeinde vroeg het kabinet bedrijven om voorstellen. Die hadden tot dinsdag de tijd om voorstellen in te dienen. Met experts wil De Jonge kijken ‘welke voorstellen de tests kunnen doorstaan’. Daarbij staat privacy centraal, benadrukt hij nogmaals. Onder die deskundigen is ook ‘een aantal critici die zich hebben gemeld,’ aldus De Jonge. “Natuurlijk wordt er ruimhartig meegedacht,” zegt de bewindsman over de sceptici.

Het gaat om twee apps: één die laat zien of een gebruiker in de buurt is geweest van een andere gebruiker die besmet blijkt te zijn, en één die het vervolgens makkelijker maakt om vanuit huis contact te houden met de dokter. De minister hoopt overigens ook op ‘extra bijvangst’ van digitale voorstellen die bijvoorbeeld kunnen helpen met de terugkeer naar het ‘normale leven’. “Je moet altijd openstaan voor allerlei digitale oplossingen.”

Naar verwachting wordt een vijftal voorstellen geselecteerd. Deze moeten publiek gepresenteerd worden, ‘zodat iedereen mee kan denken’ over de uiteindelijke selectie. Komend weekeinde organiseert het ministerie hiervoor een ‘digitaal evenement’ waar experts, organisaties en andere geïnteresseerden kunnen meekijken en advies uitbrengen. De website waarop dat allemaal gebeurt, wordt vrijdag bekendgemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden