Update

Kabinet legt het uitgaansleven aan banden: ‘We moeten de besmettingen afremmen’

Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorafgaand aan een persconferentie.  Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) voorafgaand aan een persconferentie.Beeld ANP

Het kabinet trapt op de rem: om het coronavirus terug te dringen gaat het uitgaansleven weer flink aan banden. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend gemaakt. Hij vindt niet dat het kabinet drie weken geleden te snel heeft versoepeld: ‘De toename van het aantal besmettingen gaat sneller dan we hadden ingeschat.’

Tobias den Hartog en Niels Klaassen

“De cijfers stijgen erg hard, er is sprake van een verzevenvoudiging van het aantal besmettingen. Als we niets doen, dan loopt dat nog verder op. We moeten de stijging afremmen,” aldus Rutte. “Bij de laatste persconferentie op vrijdag 18 juni stonden Hugo en ik stil bij de gunstige ontwikkeling van coronacijfers. Alles wees op een mooie zomer. Daar hopen we nog steeds op. Maar er is een wolk voor de zon geschoven. Mede dankzij de deltavariant stijgen de cijfers erg hard.”

In de horeca wordt vanaf zaterdag de sluitingstijd weer op 24.00 uur gezet en moeten bezoekers op een kruk of stoel plaatsnemen. Nachtclubs en discotheken gaan voorlopig dicht, festivals zonder zitplaatsen zijn verboden. Binnen-en buiten-evenementen waarbij er geen vaste zitplaatsen zijn, worden geschrapt. Een grote concertzaal mag - mits bezoekers een vaste plek hebben - zonder toegangstesten straks op grofweg een derde van de capaciteit open, als er met toegangstesten gewerkt wordt loopt dat op tot twee derde. Een toegangstest is vanaf dinsdag slechts 24 uur geldig, dat was 40 uur.

Slecht nieuws voor festivals

Meerdaagse evenementen worden sowieso verboden; ze mogen nog maximaal 24 uur duren. De maatregelen gelden tot 14 augustus en gaan zaterdagochtend om 06.00 uur in.

Voor winkels, musea of kermissen verandert er niks. Hiervoor geldt dat er 1 bezoeker per vijf m2 ontvangen kan worden.

Plekken waar bezoekers vrij en kriskras door elkaar lopen zijn binnen - en buiten - kortom uit den boze. “Vooral op plekken waar je je vrij beweegt, zie je clusters,” zegt een ingewijde. “Dus daar moeten we iets aan doen.” De sluitingstijden in de horeca gaan morgen in om chaotische taferelen vanavond te voorkomen.

Naar grote evenementen wordt op 13 augustus nog eens gekeken, bijvoorbeeld omdat dan ook grootschalige festivals als Lowlands worden georganiseerd.

Volgens Rutte vinden veel besmettingen plaats in het uitgaansleven en thuis. “Ondanks de voorzorgsmaatregelen is er toch weer sprake van grote uitbraken.”

Voor de horeca gaat het systeem van het coronatoegangsbewijs (testen voor toegang) op pauze tot zaterdag 14 augustus. Bronnen noemden het toegangstestsysteem vrijdag eerder ‘niet mislukt’, alleen is het nog niet ‘waterdicht’.

Zowel experts van het OMT als kabinetsleden zijn ‘verrast’ door de snelle toename van het aantal infecties. Het RIVM meldde vandaag bijna 7000 positieve tests, bijna een verdubbeling in 48 uur tijd, woensdag meldde het RIVM nog 3600 nieuwe gevallen. Vooral veel kinderen en jongeren raken geïnfecteerd.

Spoedadvies

Demissionair minister Hugo de Jonge (Zorg) vroeg de deskundigen van het OMT om spoedadvies vanwege de oplopende cijfers. Het stijgende aantal besmettingen hoeft nog geen directe gevolgen te hebben voor de druk op de zorg. Anders dan vorig jaar rond de zomer zijn inmiddels ruim 17 miljoen prikken gezet en heeft een groot aantal mensen een besmetting doorgemaakt.

Toch zegt De Jonge: “De snelheid waarop de deltavariant zich verspreid is echt ongekend. Het zijn nu nog vooral jongeren, maar jongeren hebben ouders en grootouders. Als we het in dit tempo laten oplopen, gaat dat ook kwetsbare mensen raken, of mensen die zich niet hebben laten inenten. In totaal gaat het om 3 miljoen Nederlanders. Daar bestaat een reëel risico dat zij in het ziekenhuis belanden.”

De toename aan besmettingen vertaalt zich nu nog niet in de ziekenhuiscijfers. Daar liggen momenteel 206 coronapatiënten. Op verpleegafdelingen liggen nu 120 patiënten, op de ic’s nog 86 personen, het laagste aantal sinds september vorig jaar.

Vakanties

Toch zijn er zorgen dat de hoge besmettingscijfers gevolgen hebben voor vakantiegangers. Als ons land namelijk ‘rood’ kleurt volgens de regels van het Europese ziektebestrijdingscentrum ECDC, kan dat betekenen dat er restricties komen. Landen kunnen voor mensen uit Nederland een quarantaineplicht instellen, of hen zelfs weigeren. “Zorg dus dat je goed voorbereid bent voor vertrek,” aldus De Jonge.

Hij vindt niet dat het kabinet te snel heeft versoepeld en nu een modderfiguur slaat door weer te moeten terugschakelen. “De keuze voor versoepelen eind juni was logisch en verantwoord.” Rutte: “Zoals we er toen voorstonden was het logisch, maar de toename is sneller gegaan dan de modellen voorspelden.”

Argusogen

Overigens zorgden de toenemende besmettingen deze week nog niet tot grote zorgen bij RIVM-directeur Jaap van Dissel. Hij zei bij een briefing in de Tweede Kamer de cijfers ‘met argusogen’ te volgen, maar hoopte dat het een ‘hiccup is van de eerste twee weekenden’ sinds de versoepelingen. “Die af gaat nemen als ook jongeren de vaccins nemen.”

Ingrijpen noemde hij toen nog te vroeg. Wel wees hij erop dat het Testen voor Toegang niet vlekkeloos verloopt. Testbewijzen worden niet altijd goed gecontroleerd en het OMT adviseerde toegangstesten 24 uur geldig te laten zijn, terwijl het kabinet om praktische redenen koos voor een houdbaarheid van 40 uur.

Van Dissel pleitte er bovendien voor dat politici uniforme afspraken in Europa moeten maken over hoe de ‘code rood’ van een land wordt geïnterpreteerd en welke gevolgen daaraan worden gegeven. Als een land bijvoorbeeld geen toename in de druk op ziekenhuizen meet, zouden extra maatregelen voor vakantiegangers niet altijd nodig hoeven zijn.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden