Kabinet laat Typhoon en Edgar Davids slavernijdebat aanzwengelen

Popmuzikant Typhoon, ex-international Edgar Davids en vier anderen gaan in opdracht van het kabinet het maatschappelijk debat over het Nederlandse slavernijverleden aanzwengelen. 

Edgar Davids.Beeld Hollandse Hoogte / AFP

Zo hoopt het kabinet Nederlanders te verbinden en ‘een bredere erkenning van dit gedeelde verleden’ te bereiken, laat minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) weten. Dat is nodig, want Nederlanders van nu zijn ervoor verantwoordelijk dat ‘velen van ons nog in gescheiden werelden leven’, zegt haar collega Ingrid van Engelshoven (Emancipatie).

Het zeskoppige ‘adviescollege’ onder leiding van de Antilliaanse politicus Frits Goedgedrag organiseert ‘een reeks gesprekstafels over het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in de hedendaagse samenleving’, schrijft Ollongren aan de Tweede Kamer. 

Het is de bedoeling bijvoorbeeld mensen uit de sport, uit de culturele sector of het bedrijfsleven met elkaar in gesprek te brengen over deze zwarte bladzijden. Naast de voormalige gouverneur van Curaçao, Typhoon en Davids krijgen ook Lilian Gonçalves-Ho Kang You, Hannie Kool-Blokland en Ruben Severina een plaats in het college.

Het adviescollege, ook wel dialooggroep, krijgt gevraagd en ongevraagd advies van een vijftal wetenschappers. Voor 1 mei volgend jaar moet het college advies uitbrengen aan het kabinet.

‘Gescheiden werelden’

De maatschappelijke ‘dialoog’ die het kabinet zich voorstelt, mag zich niet tot het verleden beperken. Ook ‘over hoe het slavernijverleden nog steeds invloed heeft op ons dagelijks leven’ moeten we praten, zei minister Van Engelshoven woensdag bij de herdenking van de afschaffing van de slavernij.

“Het feit dat de vrijheid van onze zwarte voorouders ooit is verhandeld door onze witte voorouders, raken we nooit kwijt en gaan we niet vergeten,” sprak Van Engelshoven ter gelegenheid van Keti Koti, de jaarlijkse viering van de afschaffing van de slavernij. “Maar we zijn het ook nog altijd niet kwijt dat velen van ons zoveel later nog in gescheiden werelden leven. En dát reken ik het Nederland van toen én nu aan.”

Typhoon hield na de minister een korte toespraak. Hij moedigde iedereen aan vrijmoedig over het slavernijverleden te spreken: “Niemand scoort een tien in dit debat. Vooruit is de enige optie. Wees moedig in je ongemak, wees welkom bij onze generatie.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden