Kabinet komt woensdag met extra coronamaatregelen

Het kabinet komt nog deze week met extra maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Woensdag aan het begin van de middag wordt een persconferentie gehouden, laat coronaminister Hugo de Jonge weten.

Tobias den Hartog en Edwin van der Aa
null Beeld ANP
Beeld ANP

De persconferentie wordt hoogstwaarschijnlijk niet om 19.00 uur maar rond 13.00 uur gehouden. Dat zou de Tweede Kamer de kans bieden om er meteen over in de debat te gaan, is het idee.

Het instellen van de avondklok is nog niet in beton gegoten omdat er dinsdag nog een nader advies van het OMT moet komen, waaruit de ‘opbrengst’ van de maatregel zou moeten blijken. “Maar we zitten eigenlijk met twee uitbraken ineen: van het gewone coronavirus en de Britse variant. Daardoor kunnen we geen enkele maatregel taboe verklaren,” aldus een betrokkene.

Het kabinet gaat er in het scenario dat de avondklok er komt vanuit dat de maatregel zal gelden tot 9 februari. Op overtreding zou een boete komen te staan van 95 euro. Over hoe laat de avondklok moet ingaan, wordt ook nog gesteggeld: 20.00 uur is een optie, maar 24.00 uur ’s avonds ook.

Thuis

Er wordt ook nog gekeken naar het beperken van bezoek thuis. Nu is het advies nog twee gasten maximaal, maar dat zou teruggebracht kunnen worden naar één. Ook liggen er nog mogelijkheden om reisrestricties op te leggen. Bijvoorbeeld dat mensen hun provincie niet mogen verlaten, behalve bij hoge uitzondering.

Alles is er volgens ingewijden op gericht om het aantal besmettingen extra te drukken, ‘zodat de scholen weer open kunnen op 9 februari’.

In de Tweede Kamer was tot vorige week nog helemaal geen meerderheid voor zo’n ‘ingrijpende maatregel’ als een avondklok. Inmiddels klinkt het achter de schermen dat PvdA en GroenLinks niet van plan lijken om de avondklok te blokkeren. Wel willen ze overtuigd worden, maar tegenhouden willen ze het waarschijnlijk niet. Daarmee zou er een meerderheid in de Tweede Kamer zijn.

Lazer op

Kritiek klinkt er overigens ook nog steeds. “Mensen zijn het al zat, laat staan als je hun rondje wandelen of hardlopen ’s avonds af gaat pakken,” zegt een ingewijde. “Dan zouden ze wel eens zoiets kunnen hebben van lazer dan maar op met die andere maatregelen, ik kap ermee.”

Partijen klagen achter de schermen ook al dat de huidige maatregelen nog beter nageleefd én gehandhaafd kunnen worden. Bijvoorbeeld als het gaat om thuiswerken, het handhaven en controleren van coronaquarantaine en het beperken van internationaal vliegverkeer.

In dat laatste geval wordt bekeken of het mogelijk is mensen die naar Nederland reizen niet alleen een negatieve uitslag van een PCR-test te laten tonen, maar hen ook nog een sneltest te laten doen. Nu geldt de sneltestregel alleen voor Zuid-Afrika en het Verenigd Koninkrijk.

Noodzakelijk

In een brief aan de Tweede Kamer legt minister Hugo de Jonge (Zorg) summier uit dat nieuwe maatregelen evenwel onvermijdelijk zijn. “Het OMT heeft in haar 96e advies aangegeven dat het landelijke beeld van de besmettingscijfers in algemene zin zeer zorgelijk blijft. De nieuwe virusvarianten kunnen hier in de komende weken in sterkere mate aan gaan bijdragen. Het kabinet acht het daarom noodzakelijk op de kortst mogelijke termijn extra maatregelen te treffen.”

Het kabinet wil woensdag om 9.00 uur de knoop doorhakken, dan moet helder worden welke extra maatregelen van kracht worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden