Kabinet komt met ‘loket’ voor tips over gesjoemel rond import mondkapjes

Het kabinet laat een extern bureau de Sywert-deal onder de loep nemen. Ook komt er een loket voor tips over potentiële ‘onregelmatigheden’ rond de inkoop van beschermingsmiddelen tijdens de eerste golf van de coronacrisis vorig jaar.

Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg (VVD). Beeld ANP
Tamara van Ark, demissionair minister voor Medische Zorg (VVD).Beeld ANP

Dat schrijft minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer. ‘Ik vind het belangrijk dat medewerkers van het ministerie en andere betrokken partijen hun signalen van mogelijke onregelmatigheden kunnen melden. Alle informatie kan immers helpen om tot een volledig beeld te komen.’

Accountants die toezicht houden op het LCH bekeken de details van de Sywert-deal al, de resultaten van deze controle komen snel naar de Kamer. ‘Vooralsnog lijken er geen afwijkingen ten aanzien van deze afspraken te zijn geconstateerd,’ meldde de minister vorige week.

Maar daarnaast komt er dus een groter, breder onderzoek naar de controversiële mondkap-order. ‘Dat onderzoek richt zich op zowel de overeenkomst met RGA (Van Liendens BV, red.) als op de inkoop van beschermingsmiddelen tijdens de coronacrisis, welke keuzes daarin zijn gemaakt en waarom.’

Negen miljoen

Van Lienden toucheerde negen miljoen euro na zijn deal met de overheid. Hij en compagnons leverde vorig jaar april 40 miljoen mondmaskers voor dik 100 miljoen euro. Pas na onthullingen van diverse media erkent Van Lienden dat hij via een eigen BV royale rendementen kon bijschrijven en dus niet louter als weldoener de beschermingsmiddelen importeerde.

Van Ark begrijpt de ophef daarover ‘volkomen’. ‘Net als uw Kamer vind ik het van groot belang dat er volledige openheid komt over de gang van zaken. Kort gezegd: de onderste steen moet boven.’ Het externe onderzoek zal zich eerst richten op de Sywert-deal, die resultaten verwacht de minister nog voor het zomerreces. Het ‘bredere’ onderzoek zal meer tijd in beslag nemen.

null Beeld NPO
Beeld NPO

Consortium Hulpmiddelen

De voormalige coördinator van het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH), Rob van der Kolk, deed maandagavond op Radio1 een boekje open over de ervaringen met Van Lienden. Van Lienden wilde zich niet aan de LCH-spelregels houden en dreigde te gaan concurreren met het inkoopcentrum, stelde hij. “We wilden niet samenwerken, en later kwam hij met een aanbod bij de overheid. Maar het was een kopie van ons werk, we waren al verder. We hadden al vluchten en mondkapjes geregeld. Ik zei wel eens: ‘Sywert praat erover, wij regelen het’.”

Toch drukte het ministerie door: “Ze zeiden ‘kopen kopen kopen’, wij zeiden: het was niet nodig. Maar toch wilden ze het, ik kan me ook wel voorstellen dat ze dat deden.”

Van Lienden dook plotseling op in het LCH-gebouw vorig voorjaar: “Sywert en zijn kompanen waren er, geen idee hoe ze er kwamen (...) Iedereen moest een convenant tekenen, dat je het voor de goede zaak deed, zonder winstoogmerk werkte. Ze hadden het niet ondertekend.”

Door Van Liendens verkenningen in het gebouw was hij ‘precies op de hoogte’ van de maximumprijs die de overheid bereid was te spenderen, stelt Van der Kolk. Daar zou hij later profijt van hebben gehad: “We hadden een maximum van 2,50 (per mondkap, red.) en hij kwam gemiddeld uit op 2,52.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden