Update

Kabinet koerst op 2G: ‘Ingewikkeld, maar we hebben het nodig deze winter’

De finish ‘was in zicht’, de 1,5 metermaatregel uitgezwaaid, maar het kabinet legt vanaf zaterdag het avondleven toch weer aan banden tot 4 december.

Tobias den Hartog en Niels Klaassen
Rutte sprak van ‘een vervelende boodschap, met vervelende besluiten’. Beeld ANP
Rutte sprak van ‘een vervelende boodschap, met vervelende besluiten’.Beeld ANP

De horeca en supermarkten moeten weer om 20.00 uur dicht, de voetbalstadions blijven wederom leeg en bij evenementen gaat om 18.00 uur het licht uit. Wie naar de kapper of een kledingwinkel wil, kan maar tot 18.00 uur terecht.

Het kabinet wil met een ‘harde, brede klap’ het rap stijgend aantal besmettingen proberen te stuiten. Na ‘complex’ beraad – want ook kabinetsleden grijpen met tegenzin in, zeggen bronnen – is tot een mix aan maatregelen besloten.

Demissionair premier Mark Rutte sprak van ‘een vervelende boodschap, met vervelende besluiten’. Maar die zijn ‘onvermijdelijk’, want ‘het virus zit overal’. “In alle sectoren, onder alle leeftijden.” En daardoor is de ‘druk op de zorg is weer extreem hoog’. “Operaties moeten soms worden uitgesteld, soms al voor de tweede of derde keer.”

Rutte riep op het nachtleven niet te verplaatsen naar thuis, door meer dan vier mensen uit te nodigen. “Even geen feestjes thuis.”

Door de maatregelen wordt publiek bij sportwedstrijden ook weer geweerd, ook in de amateursport, terwijl de cultuursector gespaard blijft. Bioscopen, theaters en concertzalen ontspringen de dans.

Markant is ook dat de 1,5 meterregel terug is van weggeweest: op alle plekken waar geen coronatoegangsbewijs geldt, is het middel weer van kracht.

Alle maatregelen gaan zaterdagavond om 18.00 uur in en gelden tot zaterdag 4 december.

Koers

Na die drie weken zet het kabinet in op het uitbreiden van het gebruik van QR-codes, naar ‘andere sectoren’, zoals ook de werkvloer. Volgens minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is het een ‘gerichte’ maatregel om ongevaccineerden ‘te beschermen’.

Daarnaast worden er voorbereidingen getroffen om ondernemers 2G-beleid te kunnen laten hanteren, als zij dat willen. Dat kan ongevaccineerden raken, want dan kunnen alleen gevaccineerden of genezen mensen toegang blijven houden. Nu kunnen ongevaccineerden na een test nog overal binnen, straks mogen ondernemers hen weren. Dat lijkt op het model dat in Berlijn wordt gehanteerd: daar kunnen kroegeigenaren kiezen. Wie kiest voor 2G hoeft niet met vaste zitplekken te werken, wie voor 3G gaat moet dat wel.

De Jonge weet dat critici de 2G-aanpak als vaccinatiedwang zien. “Maar dat is het niet. Maar de keuze je niet te vaccineren heeft ook consequenties voor anderen, omdat ongevaccineerden vaker in het ziekenhuis belanden.”

Voor bepaalde situaties waar het risico op besmetting het grootst is en die anders niet door kunnen gaan, zoals evenementen, wil het kabinet het verplicht stellen, herhaalde De Jonge. “Niet in essentiële sectoren, niet in situaties van werk, maar dat is wat het kabinet nodig vindt deze winter.”

De Jonge: “We moeten altijd de proportionaliteitsweging maken, de meest proportionele ingreep doen om het virus onder de duim te houden. Wij denken dat het eerlijker is om voor mensen voor wie het veilig is het wel door te laten gaan, dan helemaal niet.”

‘Deze winter nodig’

De keuze om in andere situaties met 2G te werken ‘maken we niet zomaar en ondernemers houden een alternatief’, zei De Jonge. Voor een gevaccineerde is besmet raken ‘nauwelijks een risico, voor een ongevaccineerde wel’.

Hij denkt dat het ‘deze winter’ nodig is. “Het alternatief is om risicovolle plekken dicht te doen en dat is niet eerlijk tegenover gevaccineerden.”

De Tweede Kamer moet nog wel akkoord gaan met de QR-uitbreiding en de 2G-koers.

Nieuwe regels op een rij (geldig vanaf zaterdag 13 november om 18:00 tot 4 december)

- Houd 1,5 meter afstand op plekken waar geen coronapas verplicht is
- Draag een mondkapje binnen waar geen coronapas verplicht is
- Ontvang thuis nog maximaal 4 gasten per dag
- Horeca en essentiële winkels (als supermarkt of drogist) sluiten uiterlijk om 20:00 uur
- In cafés en restaurants zijn de coronapas – en vaste zitplek – verplicht
- Niet-essentiële winkels en dienstverleners (kledingwinkel, kapper, casino) moeten om 18:00 uur sluiten
- Bioscopen, theaters en concertzalen zijn niet gebonden aan de vroege avondsluiting
- Publiek bij alle sportevenementen – profs en amateurs – is niet toegestaan. Alle sportactiviteiten kunnen doorgaan
- Evenementen – waaronder bruiloften – mogen met coronapas en maximaal 1250 gasten per zaal, met vaste zitplek. Uiterlijke eindtijd 18:00 uur
- Werk zoveel mogelijk thuis
- Na deze ‘klap’ met een rem op avondactiviteiten wil het kabinet ondernemers de optie bieden om te werken met een 2G-protocol: alleen genezen of gevaccineerde personen zijn dan nog welkom. 2G blijft dan een keuze, de Tweede Kamer moet hier nog wel in meegaan
- De regels gaan zaterdagavond in
- Als een huisgenoot besmet is dan geldt de quarantaine ook voor alle andere (gevaccineerde en ongevaccineerde) huisgenoten
- Voor het mbo, hbo en wo geldt een maximale groepsgrootte per ruimte van 75 personen. Dit geldt niet voor lokalen en zalen voor tentamens en examens
- Het kabinet komt met wetgeving zodat de coronapas ook bij bedrijven verplicht kan worden waar bezoekers al een QR-code moeten tonen (zoals in de horeca)

Hoge besmettingscijfers

Het kabinet zat al weken te broeden op extra restricties om de nieuwe coronagolf te temmen. Dagelijks komen er gemiddeld meer dan 12.000 infecties bij, donderdag en vrijdag zelfs 16.000. Er liggen nu 1755 coronapatiënten in het ziekenhuis, waarvan 353 op de ic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden