Update

Kabinet: kinderen vanaf 12 jaar met medisch risico gevaccineerd tegen corona

De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om kinderen vanaf 12 jaar met een medisch risico te vaccineren tegen het coronavirus. Als zij besmet raken met corona, lopen ze bijna twee keer zoveel kans ernstig ziek te worden. Het kabinet neemt dat advies over.

Annemieke van Dongen en Hans van Soest
Een 13-jarige krijgt een vaccin in New York. In de VS en Canada worden alle kinderen boven de 12 al ingeënt. Beeld AFP
Een 13-jarige krijgt een vaccin in New York. In de VS en Canada worden alle kinderen boven de 12 al ingeënt.Beeld AFP

Het inenten van alle kinderen in die leeftijdsgroep, zoals gebeurt in bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk en de VS, is vooralsnog niet aan de orde. Daarover volgt over enkele weken een advies.

Naar schatting 60.000 tot 100.000 kinderen van 12 tot en met 17 jaar die jaarlijks de griepprik krijgen en kinderen met ernstige obesitas, worden eind deze maand via hun huisarts uitgenodigd voor een coronavaccinatie. “Het gaat om jongeren met de meest kwestbare gezondheid,” zegt minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

Vaccinatie van deze kinderen levert volgens de Gezondheidsraad aanzienlijke gezondheidswinst op, omdat zij groot risico lopen op een ernstig verloop van Covid-19. Volgens voorzitter Bart-Jan Kullberg is dat risico twee keer zo groot als bij gezonde kinderen.

Op kinderen met een medisch risico heeft de coronapandemie bovendien ook indirect een grote impact. Om het risico op besmetting te voorkomen gaan zij bijvoorbeeld niet naar school of sociale activiteiten. Die ‘sociaal-emotionele impact’ weegt de Gezondheidsraad ook mee. De raad kan niet inschatten om hoeveel kinderen het gaat. “Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een hart- of longaandoening. Ook zijn er veel kleine groepen met een zeldzame aandoening. Huisartsen en kinderartsen hebben deze groepen goed in beeld,” aldus Kullberg.

Gezonde kinderen

Over het inenten van gezonde kinderen volgt over enkele weken pas een advies. Veruit de meeste kinderen worden niet of nauwelijks ziek na een coronabesmetting. Tot nu toe is van bijna 280.000 kinderen in Nederland bekend dat zij besmet zijn geraakt. Meestal hadden zij slechts milde symptomen, zoals neusverkoudheid en hoesten.

In de leeftijdsgroep 0-12 jaar zijn 379 kinderen opgenomen geweest in het ziekenhuis. In de leeftijdsgroep 13-17 jaar zijn dat er sinds september 101. Er zijn in totaal drie kinderen overleden; zij hadden alle drie een onderliggende aandoening

Veilig en efficiënt

Het Europees Medicijnagentschap EMA constateerde vorige maand dat het BioNTech/Pfizervaccin bij kinderen vanaf 12 jaar veilig en effectief is. Steeds meer landen vaccineren alle gezonde kinderen boven de 12 om de verspreiding van het coronavirus te remmen. In Duitsland worden tieners vanaf komende maandag ingeënt, in Frankrijk vanaf half juni en in Spanje vanaf half augustus. De VS en Canada zijn al weken bezig.

De Jonge vindt er veel voor te zeggen om alle jongeren in te enten. “Zo bouwen we meer groepsimmuniteit op voor het geval het virus dit najaar terugkeert. En zij hoeven dan ook niet meer in quarantaine bij een uitbraak op school. Maar er zitten ook ethische aspecten aan die moeten worden bekeken. Sowieso zullen eerst alle 18-plussers eerst worden gevaccineerd.”

Ethische afweging

De minister wil echter eerst het advies van de Gezondheidsraad afwachten. Die komt over ‘enkele weken’ met een advies over het vaccineren van gezonde kinderen. Omdat kinderen zelf doorgaans amper risico lopen bij een besmetting, vergt dat volgens de raad een ‘bredere medische, epidemiologische, ethische en juridische afweging’. “Die hangt ook af van de fase van de pandemie,” zegt Kullberg. Omdat het aantal besmettingen momenteel hard daalt en wekelijks nu meer dan een miljoen volwassenen worden ingeënt, is er volgens hem geen reden om die afweging overhaast te maken.

Volgens voorzitter Jaap van Dissel van het Outbreak Management Team kan het vaccineren van kinderen vanaf 12 jaar een forse bijdrage leveren aan het bedwingen van de coronapandemie. Het vermindert de reproductiewaarde (R) van het coronavirus in de winter volgens hem met zo’n 15 procent. “Dat kan van belang zijn om de verspreiding ook in die periode laag te houden.”

Ontsteking

In onder meer de VS en Israël zijn meldingen gedaan van myocarditis, een ontsteking van de hartspier, bij gevaccineerde tieners. Het Europees Medicijn Agentschap (EMA) doet daar onderzoek naar. ,,Zodra daar aanleiding toe is, zullen wij opnieuw adviseren’’, zegt Kullberg.

Sommige kinderen met een chronische ziekte kunnen om medische redenen niet zelf gevaccineerd worden. Zij kunnen indirect beschermd worden door het vaccineren van personen de personen om hen heen; ‘ringvaccinatie’. Om deze kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen ernstige ziekte, adviseert de Gezondheidsraad niet alleen volwassen huisgenoten, maar ook broers en zussen vanaf 12 jaar te vaccineren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden