Update

Kabinet: jongeren mogen toch voor ouderen bij acuut IC-tekort

Jongeren gaan uiteindelijk voor ouderen bij een acuut tekort aan bedden op de intensive care. Artsen mogen bij ‘code zwart’ toch vasthouden aan het generatiecriterium. De regering dreigde eerst nog met een spoedwet om leeftijd als selectiefactor te blokkeren, maar zwicht na kritiek van medici en de Tweede Kamer.

Niels Klaassen
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat heeft minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD) laten weten aan de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer sprak zich vorige week tijdens het debat over de coronacrisis al uit tegen het plan van het kabinet.

Artsenorganisaties hadden na maanden overleg en consultatierondes - onder meer met ouderenbonden - een draaiboek gemaakt voor de crisisfase ‘code zwart’, die geldt in het geval dat ziekenhuizen overlopen en er dus een schreeuwend tekort aan IC-bedden ontstaat. In het uiterste geval kan leeftijd dan een criterium zijn om een bed toe te wijzen, als het onderscheid niet op medische gronden kan worden gemaakt, vinden artsen. Overigens is het zover nog niet: momenteel daalt het totaal aantal opgenomen coronapatiënten, zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. En dat aantal gaat naar verwachting de komende weken nog verder omlaag.

Draaiboek

Het draaiboek is nu wel alvast gemaakt volgens het principe dat iedereen evenveel kans moet krijgen op ‘een eerlijk deel’ van het leven. Daarom gaan jongere generaties uiteindelijk voor ouderen. Maar het kabinet wilde daar dus niet aan en kondigde vorige week een wetsvoorstel aan om het onderscheid op basis van generaties te voorkomen. Als de medische afwegingen - andere ziektes, overlevingskans - uitgeput zijn, moet er maar meteen geloot worden, stelde de regering. Elk leven is gelijkwaardig, zei minister Tamara van Ark (Medische Zorg, VVD), leeftijdsdiscriminatie moet dus voorkomen worden.

Maar de Tweede Kamer schaarde zich in meerderheid toch achter het draaiboek van de experts. Die stellen dat het nu gekozen criterium geen discriminatie is, maar uitgaat van een ander principe, namelijk dat ieder een vergelijkbaar deel van het leven moet kunnen genieten.

IC-tekort

Het kabinet schrijft nu dat er “naast het draagvlak onder de zorgverleners zelf en een aantal ouderenorganisaties ook een brede politieke steun bestaat voor het gebruik van leeftijdscohorten als selectiecriterium. Juist die steun voor zorgverleners bij het maken van dergelijke ontzettend moeilijke keuzes is voor de standpuntbepaling van het kabinet van essentieel belang.” Het plan voor de spoedwet verdwijnt daarmee in de prullenbak.

Niet alle partijen in de Kamer kunnen leven met het plan dat de artsenorganisaties hebben opgesteld. “Kabinet en meerderheid Kamer gooien ouderen dus gewoon voor de bus,” twittert PVV-leider Geert Wilders. 50PLUS laat weten ‘zwaar teleurgesteld’ te zijn over het besluit van het kabinet. “Het kabinet geeft hiermee aan dat ouderen minder waard zijn dan jongeren. Dat is wat 50PLUS betreft echt onbespreekbaar”, aldus lijsttrekker Lianne den Haan. “Nederland vergrijst: de helft van alle volwassenen in Nederland zijn 50 jaar of ouder. Waar gaan we met dit land naartoe als we dit soort keuzes accepteren? Leeftijd mag wat mij betreft nooit een criterium zijn om iemand wel of niet te behandelen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden