Nieuws

Kabinet in gesprek met Stichting Japanse Ereschulden, onduidelijk of excuses op tafel liggen

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS) gaat volgende maand in gesprek met de Stichting Japanse Ereschulden. Zijn woordvoerder bevestigt noch ontkent dat het gesprek zal gaan over excuses van het kabinet aan Nederlandse slachtoffers en nabestaanden van de Japanse bezetting in Nederlands-Indië.

Het Parool
Voorzitter Jan van Wagtendonk van de Stichting Japanse Ereschulden. Beeld ANP
Voorzitter Jan van Wagtendonk van de Stichting Japanse Ereschulden.Beeld ANP

De Stichting Japanse Ereschulden zegt wel dat excuses de insteek van het gesprek zijn. De woordvoerder bevestigt dat het gesprek - het eerste dat Van Ooijen met de stichting voert - het directe gevolg is van een uitspraak van de rechter vorige zomer, zoals Trouw meldt.

Financiële compensatie

De Stichting Japanse Ereschulden had in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat financiële compensatie geëist voor de Nederlandse onderdanen die onder de Japanse bezetting van de toenmalige kolonie Nederlands-Indië (1942-1945) hebben geleden. De rechter wees die eis vorig jaar af, maar adviseerde het kabinet met de stichting in gesprek te gaan.

Volgens een woordvoerder van de Stichting Japanse Ereschulden zijn excuses en eventueel compensatie ‘de bevestigde en enig mogelijke insteek’. Hij zegt dat de rechter destijds het kabinet zelfs heeft ‘bevolen’ om met de stichting te praten.

Trouw meldt dat er inmiddels gesprekken zijn gevoerd met twee topambtenaren van het ministerie van VWS. Volgens de advocaten die de stichting bijstaan, ging het daarbij over een excuus aan nabestaanden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden