Kabinet hoopt dat vanaf 1 juli evenementen weer kunnen

Het kabinet hoopt dat vanaf 1 juli weer grote festivals en andere evenementen met veel publiek weer door kunnen gaan. Wel met een slag om de arm.

Het Parool
Pinkpop 2018. Beeld Brunopress
Pinkpop 2018.Beeld Brunopress

Dat blijkt uit de garantieregeling die voor de evenementenbranche wordt uitgewerkt, en donderdag naar buiten kwam. ‘Er wordt een garantieregeling uitgewerkt zodat evenementen georganiseerd kunnen worden vanaf een tijdvak waar dat vanuit corona-optiek redelijkerwijs verantwoord is, inzet is nu vanaf 1 juli 2021’, schrijft het kabinet aan de Tweede Kamer. Het fonds moet nog verder worden uitgewerkt.

Als de festiviteiten weer mogen, dan is er nog wel een verhoogd risico dat ze alsnog worden afgeblazen. Voor dat soort gevallen komt er een garantiefonds met 300 miljoen euro, kondigde het kabinet donderdag aan. De Tweede Kamer had hier op aangedrongen.

De evenementenbranche vroeg het kabinet eerder deze maand in paginagrote advertenties zo snel mogelijk duidelijkheid te geven over wat de komende maanden nog mogelijk zou zijn. De sector vreest veel mensen te moeten ontslaan als ook deze zomer verstoken blijft van evenementen. De branche is naar eigen zeggen goed voor een jaarlijkse omzet van 7,4 miljard euro.

Vanaf februari mogen weer zeer beperkt proefevenementen worden georganiseerd. Deze praktijktesten - zogenoemde fieldlabs - worden gedaan om informatie te vergaren over de besmettingsrisico’s tijdens activiteiten met veel publiek. Er wordt getest met onder meer enkele concerten en voetbalwedstrijden.

Pinkpop

De festivalganger moet er steeds meer rekening mee houden dat Pinkpop niet doorgaat deze zomer. Dat laat de directeur van het festival, Niek Murray, weten aan persbureau ANP. De 300 miljoen euro extra die het kabinet uittrekt voor het garantiefonds, geldt alleen voor evenementen vanaf 1 juli. Pinkpop zou dit jaar van 18 tot en met 20 juni zijn.

“Met de toezegging dat het pakket vanaf 1 juli is - we moeten de details nog afwachten - is het steeds realistischer dat het festival niet doorgaat”, vertelt Murray, die sinds het stoppen van oprichter Jan Smeets in september de directeur van het festival is. “Het is prettig dat we gehoord worden als evenementenbranche, maar voor ons is het jammer.”

Murray vraagt zich dan ook vooral af waarom de regeling pas vanaf 1 juli geldt. Weet het kabinet meer dan wij? Kan er sowieso niets voor 1 juli?, zijn vragen die de festivalbaas zichzelf stelt. “Dan zouden we dus moeten gaan verplaatsen, iets anders doen of het festival in een andere vorm organiseren. Maar dat zou echt heel jammer zijn na vijftig geweldige jaren”, zegt hij. “De kogel is nog niet door de kerk, maar de kans dat we in juni op Pinkpop staan zoals het bedoeld was, wordt kleiner en kleiner.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden