Update

Kabinet geeft negatief reisadvies voor de kerstvakantie

Het kabinet geeft een negatief reisadvies voor buitenlandse reizen tijdens de kerstvakantie. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team (OMT), de belangrijkste adviseur van de regering gedurende de coronacrisis.

Edwin van der Aa & Tobias den Hartog
Skiën in het Zwitserse Verbier, zoals op deze foto,  kan deze kerst niet, als het aan het kabinet ligt.  Beeld EPA
Skiën in het Zwitserse Verbier, zoals op deze foto, kan deze kerst niet, als het aan het kabinet ligt.Beeld EPA

Dat betekent dat buitenlandse vakantiereizen in die periode worden afgeraden. Begin dit jaar raakten mensen besmet tijdens vakanties in de sneeuwgebieden in Italië en Oostenrijk, waarna het virus zich in Nederland verspreidde.

Het kabinet heeft zondag in het Catshuis nog een aantal andere opties voor nieuwe coronamaatregelen besproken, maar daarover nog geen besluit genomen. Overwogen wordt musea, bioscopen en theaters vanaf donderdag twee weken te sluiten. Ook over het op slot gooien van pretparken wordt nagedacht, stellen ingewijden.

‘Voorzichtig teken’

In de ambtswoning van de premier, het Catshuis, sprak het kabinet zondagavond tot ongeveer zeven uur met experts over de huidige corona-aanpak. De vraag daarbij is of extra ingrepen noodzakelijk en wenselijk zijn. Het aantal besmettingen slonk dit weekend voor het eerst in dagen. Die afname wordt vooralsnog gezien als een ‘voorzichtig teken’.

In het kabinet ontstond zondag daarom een pittige discussie tussen bewindslieden die liever nog meer maatregelen willen nemen om de besmettingen verder terug te dringen (premier Mark Rutte, Hugo de Jonge, Tamara van Ark), en ministers die terughoudender zijn (Ferd Grapperhaus, Eric Wiebes, Wopke Hoekstra en Wouter Koolmees).

Volgens een Haagse ingewijde moet ‘alles de komende dagen nog besloten worden’. “De druk op de zorg is nog niet weg.” Om die reden wordt ook nog overwogen het maximum aantal mensen dat samen op straat mag samenscholen, terug te brengen: van vier naar twee.

Dinsdagavond houden premier Rutte en minister De Jonge weer een persconferentie. Voor die tijd wordt er in het coalitieoverleg van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie over doorgesproken, net als door ministers in het voortdurende crisisoverleg over corona.

Besmettingen

Het aantal gemelde coronabesmettingen is zondag opnieuw afgenomen, tot onder de 9000, zo blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tussen zaterdagochtend en zondagochtend heeft het RIVM 8740 nieuwe meldingen ontvangen van positieve tests.

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten is gegroeid met 45 ten opzichte van zaterdag. In totaal zijn er nu 2493 patiënten. Op de intensive care liggen op dit moment 583 coronapatiënten, een minder dan op zaterdag. Van hen liggen er twee op een ic in Duitsland.

Volledige lockdown?

Hoewel veel landen in Europa strengere maatregelen hebben genomen dan Nederland, in een aantal landen is weer een volledige lockdown van kracht, lijken de eerdere maatregelen (zoals een sluiting van de horeca) hier enig effect te hebben.

Afgelopen vrijdag zei Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie: “We zijn bereid elke denkbare maatregel te nemen als het nodig is, maar op dit moment zien we dat het pakket dat er nu ligt, gegeven de eerste voorzichtige indicaties van hoe het met de verspreiding van het virus gaat, in ieder geval nu geen aanleiding geeft vandaag of morgen om extra maatregelen te nemen.”

De berichten zijn volgens Rutte gematigd positief. “Maar we hebben ook af te wegen of we die trend willen versnellen met extra maatregelen. En wat voor schade levert dat dan weer op?”

Deze week zal het kabinet ook nog besluiten of een eenmalig compleet vuurwerkverbod deze jaarwisseling nodig is, zodat de zorg zich niet hoeft bezig te houden met deze slachtoffers.

Opties voor corona-maatregelen van het kabinet:

- Het kabinet overweegt de tijdelijke sluiting van pretparken, musea, bioscopen, bibliotheken en theaters vanaf donderdag, voor twee weken.

- Ook wordt overwogen het maximum aantal mensen dat op straat mag samenscholen van vier naar twee terug te brengen.

- Over de heropening van de horeca klinken verschillende geluiden. Zo zou zondag zijn besproken alles dicht te houden tot na de jaarwisseling, maar een aantal ministers wil juist dat de deuren nog vóór de feestdagen weer open gaan.

epa08785757 Skiers wearing face masks ski down the slope on the opening day of the Verbier ski area in the Swiss Alps during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Verbier, Switzerland, 30 October 2020.  EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT Beeld EPA
epa08785757 Skiers wearing face masks ski down the slope on the opening day of the Verbier ski area in the Swiss Alps during the coronavirus disease (COVID-19) outbreak, in Verbier, Switzerland, 30 October 2020. EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTTBeeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden