Kabinet geeft Dutchbat gebaar van erkenning en 5000 euro

Het kabinet zal met een speciaal gebaar zijn waardering uitspreken voor Dutchbat III, de veteranen die betrokken waren bij de val van Srebrenica in 1995. Ook krijgen ze het symbolische bedrag van 5000 euro belastingvrij.

1995: Overste Karremans steekt een sigaret op, terwijl hij bij de poort van het VN-kamp in Zagreb de aankomst van Dutchbat gadeslaat. Beeld ANP
1995: Overste Karremans steekt een sigaret op, terwijl hij bij de poort van het VN-kamp in Zagreb de aankomst van Dutchbat gadeslaat.Beeld ANP

Minister Ank Bijleveld van Defensie reageert hiermee op de Commissie-Borstlap. De commissie adviseerde de minister tot compensatie, nadat uit een onderzoek naar Dutchbat III was gebleken dat veel veteranen nog last hebben van de uitzending naar het voormalige Joegoslavië. Zo’n 20 tot 30 procent van de veteranen ondervindt hinder en heeft zorg nodig.

De minister komt met een ‘duidelijke verklaring die tegemoetkomt aan het ervaren gebrek aan erkenning en waardering’.

In een interview in De Telegraaf zegt de bewindsvrouw dat de veteranen eerherstel moeten krijgen op een soort reünie. Daar zou de premier dan de verklaring van waardering en erkenning ten overstaan van de veteranen moeten uitspreken.

Hinder

Dutchbat III moest de enclave Srebrenica beschermen, maar werd overlopen door Bosnisch-Servische eenheden. Na de val van de enclave werden ongeveer 8000 moslimjongens en -mannen vermoord door de Bosnische Serviërs.

Bijleveld laat verder weten dat ze gaat zorgen dat veteranen kunnen terugkeren naar Srebrenica. Verder ontvangen ze binnenkort een brief van het ministerie waarin hun professionele hulp wordt aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden