Kabinet geeft 600 miljoen euro extra aan jeugdzorg

Gemeenten krijgen dit jaar 613 miljoen euro extra van het demissionaire kabinet om knelpunten in de jeugdzorg aan te pakken. Hiermee moeten onder meer de wachttijden worden aangepakt en de crisiszorg van de jeugd-ggz worden uitgebreid.

Het Parool
Paul Blokhuis: ‘Het kabinet erkent dat de druk op gemeenten fors is toegenomen.’ Beeld ANP
Paul Blokhuis: ‘Het kabinet erkent dat de druk op gemeenten fors is toegenomen.’Beeld ANP

Daarover heeft staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) afspraken gemaakt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Eerder dit jaar werd al 300 miljoen euro vrijgemaakt om de gemeenten te helpen de problemen in de jeugdzorg op te lossen.

De gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor de jeugdzorg, maar kampen – mede door bezuinigingen van het kabinet – met grote tekorten. Gemeenten gaven in 2019 tussen de 1,6 en 1,8 miljard euro méér uit aan jeugdzorg dan ze hiervoor van het kabinet kregen.

Decentralisatie

De afgelopen jaren gingen jaarlijks honderden miljoen extra van het kabinet naar de jeugdzorg. Vorig jaar ging het om 300 miljoen euro. Sinds de decentralisatie van de jeugdzorg blijkt volgens onderzoek dat kinderen langer hulp krijgen, wat meer kost, en de prijzen omhoog zijn gegaan.

Vijf landelijke jeugdzorgorganisaties sloegen dinsdag alarm over onder andere de lange wachttijden in de jeugdzorg. Volgens hen moeten kinderen met ernstige psychische klachten en gedragsproblemen veel te lang wachten voor ze de juiste hulp krijgen.

Toegenomen druk op gemeenten

Blokhuis is blij dat hij een afspraak heeft kunnen maken met de gemeenten om de druk op korte termijn te verlichten. “Het kabinet erkent dat de druk op gemeenten, onder andere door de coronacrisis, fors is toegenomen.” Op de lange termijn is het stelsel niet houdbaar, aldus Blokhuis.

Om de kosten binnen de perken te houden, hebben gemeenten en kabinet afgesproken om een aantal maatregelen te nemen. Zo moet er veel vaker een praktijkondersteuner jeugd-ggz bij een huisarts aanwezig zijn. De bedoeling is dat jongeren zo laagdrempelig hulp krijgen en dan geen beroep meer hoeven te doen op gespecialiseerde ggz.

VNG: belangrijke stap

Eelco Eerenberg, portefeuillehouder jeugd bij de VNG, is blij dat het kabinet met een tegemoetkoming komt zodat wachttijden voor jongeren die hulp nodig hebben, kunnen worden aangepakt. “Dit is voor de korte termijn een belangrijke stap, zodat gemeenten dit jaar meer ruimte hebben om de inwoners de hulp te bieden die ze nodig hebben.”

Toch worden hiermee volgens Eerenberg de structurele financiële problemen nog niet opgelost. Ook is het volgens hem ‘geen antwoord op de gezamenlijke inhoudelijke uitdagingen om tot een goed functionerend stelsel voor kinderen en jongeren te komen’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden