Nieuws

Kabinet gaat versoepelen: onderwijs open, sporten, winkelen en naar kapper mag weer

Winkelen op afspraak, naar de kapper en sporten: vanaf zaterdag mag het weer. Het kabinet laat de teugels een tikkeltje vieren. Studenten kunnen weer naar hun mbo’s, hbo’s en universiteiten.

Niels Klaassen en Tobias den Hartog
null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Onder hoge druk van protesterende winkeliers, burgemeesters, psychiaters en studenten haalt het kabinet het land ietsje van het lockdownslot. Al worden lang niet alle wensen ingewilligd: de horeca en cultuursector blijven voorlopig dicht, openingsuren van winkels worden beperkt tot 17.00 uur.

Het kabinet vreest namelijk dat het grote aantal infecties, donderdag nog ruim 33.000, tot problemen gaat leiden. Weliswaar lijkt het aantal ziekenhuisopnames beperkt, maar door ziekte dreigt ook de uitval van zorgmedewerkers, politieagenten, leraren en andere mensen in zogeheten vitale beroepen.

Toch gaan de scherpe randjes van de harde lockdown. Het kabinet wil wel sporten zowel binnen als buiten weer toestaan, al is nog onduidelijk of bijvoorbeeld competities weer kunnen worden opgestart. Als dat zo is, zal publiek nog wel geweerd worden.

Horeca en cultuursector

Met welke regels de versoepelingen precies gepaard gaan, wordt vrijdagavond duidelijk. Dan is er weer een corona-persconferentie, de eerste van de nieuwe minister Ernst Kuipers (D66).

Haagse bronnen weerspreken overigens dat de maatschappelijke druk doorslag heeft gegeven voor de versoepelingen. Het Outbreak Management Team (OMT) vindt het verantwoord, meldt een ingewijde. “Het is in lijn met hun advies.”

Het kabinet houdt wel de ‘vinger aan de pols’ en zal ook versoepelen voor horeca en cultuur zodra het kan, zegt deze bron: “Ondanks de hoge omikronaantallen tonen de laatste gegevens dat deze variant voor minder toestroom naar ziekenhuizen zorgt, de ligduur is korter. Dus er is iets van ruimte.”

Onderzoeken in het buitenland aan dat er fors minder ziekenhuisopnames zijn door de omikronvariant, vergeleken met de deltaversie van het virus. Omdat tal van landen in Europa, waaronder buurlanden België en Duitsland, lockdowns achterwege lieten, bouwde de roep om versoepelingen verder op. Veel winkeliers dreigden zaterdag toch open te gaan. Die confrontatie lijkt het kabinet nu te hebben afgewend.

Reacties op uitgelekte versoepelingen

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) noemt het ‘heel positief’ dat het kabinet volgens Haagse bronnen aanstuurt op heropening van het hoger onderwijs en het mbo. “Als het klopt, zijn alle studenten heel blij met dit nieuws,” reageert voorzitter Ama Boahene. “Dan kunnen studenten een korte, maar slechte periode afsluiten, waarin ze weer veel thuis op hun kamers zaten en weinig contact konden hebben met docenten en medestudenten.”

De horecabranche hekelt de ‘ongelijke verdeling’ van de coronaversoepelingen. “De ruimte die er is voor versoepelingen moet gelijk worden verdeeld,” zegt voorzitter Robèr Willemsen van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland. “Winkels kunnen op afspraak klanten ontvangen. Bij ons bestaat dat ook en heet het reserveren, wat een-op-een veilig in te voeren is.” Dat het kabinet de horecabranche nog niet van het slot haalt ‘zorgt voor veel maatschappelijke onrust’. “Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden,” zegt Willemsen over horecaondernemers die uit wanhoop toch hun zaak openen.

Sportscholen gaan ervan uit zonder beperkingen open te kunnen, zegt branchevereniging NL Actief, al houdt directeur Ronald Wouters een slag om de arm. “De signalen zijn goed, maar het officiële moment is vrijdag.” Wouters zegt ‘verheugd’ te zijn over de berichten over een mogelijke heropening. “De erkenning dat onze branche onderdeel is van de oplossing tegen het coronavirus doet onze achterban heel goed.”

Musea vinden dat ook zij veilig open kunnen. “Als commerciële doorstroomlocaties zoals de Bijenkorf heropenen, gaan we ervan uit dat musea als culturele doorstroomlocaties ook de deuren kunnen openen.” Dat zegt de Museumvereniging. “Iedereen hunkert naar ontsnapping aan deze pandemie: musea, medewerkers en vrijwilligers zijn er klaar voor.” Museumbezoek is veilig, aldus de club, en het coronaprotocol dat eerder werd gehanteerd ‘heeft bewezen uitstekend te werken’.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) roept de nieuwe staatssecretaris van Cultuur op om perspectief te geven aan de culturele sector, zegt NVBF-voorzitter Boris van der Ham. “Het is mooi dat er door de aankomende versoepelingen perspectief is voor winkels en andere ondernemers, maar het is extra wrang dat dat er niet is voor kunst en cultuur. Met name theaters en bioscopen hebben de afgelopen twee jaar laten zien een van de veiligste plekken te zijn om uit te gaan, dat kan ik niet genoeg benadrukken,” zegt Van der Ham. “Iedereen zit geplaceerd en de lucht wordt in een bioscoopzaal elke zeven minuten ververst. Er is geen enkele besmetting terug te voeren op bioscoopbezoek.”

Het is mooi dat de sportmogelijkheden worden verruimd, maar niet alle kinderen zijn lid van een sportclub, zegt Scouting Nederland. “Jeugdorganisaties pleiten er dringend voor, in het belang van alle kinderen, de maatregelen voor georganiseerde jeugdactiviteiten op één lijn te trekken met de sport.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden