Nieuws

Kabinet gaat scholen niet meer volledig sluiten om corona

Mocht in de toekomst een nieuwe, gevaarlijke coronavariant de kop opsteken, dan wil het kabinet basis- en middelbare scholen alleen nog deels sluiten. In het mbo en hoger onderwijs komt dan mogelijk een beperking van de groepsgrootte, maar ook daar moet het onderwijs in ieder geval deels doorgaan.

Het Parool
null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat staat in de onderwijsstrategie voor de (middel)lange termijn, die onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma donderdag naar de Tweede Kamer stuurden.

Als de situatie het toelaat, moeten kwetsbare leerlingen of specifieke groepen, zoals examenleerlingen, nog wel naar school kunnen. Dat is het allerlaatste scenario dat de onderwijsministers schetsen. In alle minder ernstige scenario’s zijn scholen volledig open. Wel zijn dan maatregelen denkbaar, bijvoorbeeld om contact te beperken. Ook kunnen scholen van leerlingen vragen zichzelf regelmatig te testen, zodat ze verspreiding voorkomen.

Verder wil het kabinet nadenken hoe het onderwijs ‘meer flexibel’ wordt, zodat het onderwijsveld sneller kan inspelen op een coronagolf. Daarbij denken de ministers onder meer aan het verbeteren van digitaal onderwijs, het anders indelen van vakanties, of het aanpassen van het examensysteem. Dijkgraaf en Wiersma benadrukken dat deze ideeën nog meer uitwerking nodig hebben en dat de huidige strategie zich vooral op hoofdlijnen richt. Voor de zomer willen de bewindslieden met een nadere uitwerking komen.

Afstand houden

Het kabinet kondigde in februari al aan dat het openhouden van de samenleving het uitgangspunt wordt voor mogelijk toekomstig coronabeleid. Volgens zorgminister Ernst Kuipers verschuift de aandacht van ‘de uitsluiting van risico’s naar meer beheersing daarvan en naar een zo normaal mogelijke manier van leven’. Ook is een bepaling uit de Tijdelijke wet maatregelen covid-19 gehaald, zodat onder meer scholen niet meer opeens beperkt of gesloten kunnen worden. Er blijven alleen nog maatregelen over die wel snel ingevoerd kunnen worden, zoals het houden van afstand.

RIVM aan kabinet: mondkapjes bij drukte niet meer nodig

Bij drukte zou wat het RIVM betreft niemand meer een mondkapje op hoeven te doen. Ook het advies om uit voorzorg in quarantaine te gaan als iemand in contact is geweest met iemand die besmet is met corona, kan worden geschrapt. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) aan het kabinet.

Het advies om bij een coronabesmetting in isolatie te blijven, moet wel overeind blijven. Gezien de ‘dalende, maar toch nog hoge aantallen besmettingen’ vindt het RIVM het te vroeg om deze maatregel af te schaffen.

Het quarantaineadvies draagt weinig bij aan de bestrijding van de overdracht van het coronavirus, maar heeft wel grote maatschappelijke gevolgen, beargumenteert het RIVM.

Wel moeten duidelijke gedragsadviezen worden gegeven als mensen contact hebben gehad met iemand die met corona is besmet. Zij moeten extra alert zijn op klachten, bij klachten testen en tien dagen lang contact met kwetsbare mensen vermijden, schrijft het RIVM aan het kabinet.

Zorgminister Ernst Kuipers had het RIVM om advies gevraagd over de nu nog geldende coronamaatregelen. Dat advies is donderdag naar de Kamer gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden