Nieuws

Kabinet deelt geen extra informatie Sywert-deal: ‘Eerst meer onderzoek’

Ondanks het dringende verzoek van de Tweede Kamer om een nieuw feitenrelaas over de omstreden Sywert-deal komt er nu géén extra informatie. Het kabinet wil eerst een lopend accountantsonderzoek afwachten. Dat moet voor de zomer klaar zijn.

Niels Klaassen
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) staat de pers te woord over de mondkapjeshandel van Sywert van Lienden. Beeld ANP
Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) staat de pers te woord over de mondkapjeshandel van Sywert van Lienden.Beeld ANP

Minister Conny Helder voor Langdurige Zorg en Sport (VVD) schrijft zojuist in een brief aan de Kamer dat het parlement nog wat meer geduld moet hebben. “Een deel van het feitenrelaas uitlichten zou geen recht doen aan de zorgvuldigheid en de volledigheid van het (Deloitte-)onderzoek. Daarom kan ik, zolang het onderzoek loopt, helaas nog geen feitenrelaas delen.” Wel krijgen Kamerleden een nadere toelichting op het lopende accountantsonderzoek naar de controversiële miljoenenorder, belooft Helder.

Diverse partijen zullen daar geen genoegen mee nemen. “Ik hoef niet de complete reconstructie van de deal, ik wil gewoon precies weten welke bemoeienis De Jonge had,” zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. “De Jonge kan wel tegen de opgetrommelde pers vertellen wat hij van krantenartikelen vindt, dan mag dat ook in het parlement.”

Woensdag zal Kuiken een debatverzoek indienen over de kwestie, ze wil de huidige verantwoordelijk minister uitnodigen en De Jonge zelf. “Ik heb het gevoel dat we aan het lijntje gehouden worden. Dit onderzoek duurt al maanden. En het wordt alleen maar lelijker. Het is niet goed als er onwaarheden of onvolledige informatie blijven hangen.”

Kamerlid Fleur Agema van de PVV zegt: “We moeten maar weer wachten, dat is kwalijk. Zeker: we moeten een debat hebben komende week al. Jaar geleden al, nee, niet betrokken bij de deal. Bewezen is dat het anders zit. Dan lieg je. De Jonge heeft gewoon Van Lienden een zetje gegeven.”

Verder verkennen

In een reeks appjes moedigt de minister zijn topambtenaar aan om de optie van Van Lienden als groothandelaar verder te verkennen. De voormalige scholierenleider claimt in die weken nogal luidruchtig dat hij de complete Nederlandse zorg van goede beschermingsmiddelen kan voorzien, De Jonge schrijft op enig moment aan zijn medewerker: ‘Je kunt die Sywert beter inside pissing out hebben dan outside pissing in (...) met een klein beetje verdraagzaamheid moet dat lukken. Hoop echt dat het lukt.’

Daarvoor was Van Lienden nog op dichte deuren gestuit bij de overheid, maar na de politieke interventie op het hoogste niveau kreeg de partijgenoot van De Jonge ruim baan voor de opdracht die hem instant miljonair zou maken.

De zaak ontplofte vorig jaar, toen bleek dat Van Lienden zelf negen miljoen had overgehouden aan de order van 40 miljoen mondkapjes voor 100 miljoen euro. De buitenwereld zag een nobele weldoener in crisistijd, maar ondertussen maakte Van Lienden dus een miljoenenwinst. Het OM onderzoekt de zaak nu, in de Tweede Kamer zijn partijen vooral kritisch over de rol van toenmalig minister van Volksgezondheid De Jonge, Van Liendens partijgenoot.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Kamerleden tonen begrip voor het feit dat het kabinet alles deed om mondkapjes binnen te halen, maar stellen wel dat de betrokkenen hierover meteen het hele verhaal moeten vertellen: “Als je niet gewoon naar buiten brengt hoe dat gelopen is, wordt dat later een groter ding,” zei Kees van der Staaij van de SGP vorige week al.

Op eerdere vragen van de media hierover meldde De Jonge namelijk steeds dat het zijn portefeuille niet was, dat hij ‘niet betrokken was’ bij de deal. Ook uit eerdere antwoorden op Kamervragen bleek de bemoeienis niet. In twee sets antwoorden schreef toenmalig minister Tamara van Ark (VVD, Medische Zorg) in juni 2021 met geen woord over de appjes tussen De Jonge en zijn ambtenaar.

Maar waarom die informatie vorig jaar ontbrak, blijft voorlopig dus onopgehelderd. Mogelijk vragen Kamerleden morgen alsnog om meer informatie en een debat. Als een meerderheid daar voor is, kan het kabinet daar niet omheen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden