Nieuws

Kabinet bevriest omstreden 2G-plan, langere avondlockdown dreigt

Het kabinet bevriest het plan om ongevaccineerden uit te sluiten. Ook de uitbreiding van het aantal plekken waar de coronapas geldt, gaat op de lange baan. Het ontbreekt aan politiek draagvlak en het is te vroeg om sectoren te heropenen. Een langere avondlockdown lijkt daarmee steeds waarschijnlijker.

Niels Klaassen
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag in de hal van het ministerie.  Beeld ANP
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) vrijdag in de hal van het ministerie.Beeld ANP

Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) meldt het uitstel maandagochtend in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Met de hoge infectiedruk nu en de aanhoudende druk op de zorg verwachten we niet dat er op korte termijn ruimte ontstaat om delen van de samenleving verder te openen met 2G.’

Ook de onzekerheden rond de nieuwe omikronvariant gooien roet in het eten, merkte de minister bij de inbreng van diverse fracties op de wetsvoorstellen die deze week behandeld zouden worden. ‘Daardoor is de steun onvoldoende zeker.’ Het kabinet pleit er nu voor om de wetsvoorstellen in het nieuwe jaar te behandelen, waarmee een langere avondlockdown reëel lijkt. De Jonge wil daar formeel echter niet op vooruitlopen.

Politieke nederlaag

Deze week zou de Tweede Kamer debatteren over uitbreiding van de coronapas (3G) naar de werkvloer en het onderwijs. Ook het plan om alleen nog gevaccineerde of genezen personen in horeca, bij concerten en festivals toe te laten (2G) zou behandeld worden. Daar riskeerde het kabinet een forse politieke nederlaag, alleen VVD en D66 toonden zich voorstander.

Een massief blok in de Tweede Kamer is tegen. Onder meer coalitiepartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks gaven aan meer heil te zien in 1G, waarbij iedereen getest moet worden. Maar dat kost wekelijks tussen de 200 miljoen euro en 1,4 miljard, al naar gelang het type test en het aantal sectoren waar 1G zou gaan gelden.

ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker is tevreden met het uitstel: “Zoals vaker gezegd vindt de ChristenUnie 2G, nu en ook later, geen heilzame weg. Dat laat onverlet dat we werk moeten maken van een langetermijnstrategie over hoe we gaan leven met corona. Nu is maximale creativiteit nodig om te zorgen dat iedereen ook op lange termijn mee kan blijven doen in de samenleving. Zoveel mogelijk testen is van die strategie een belangrijk onderdeel.”

Tweedeling

Critici stellen dat het 2G-protocol een tweedeling veroorzaakt in de toch al gepolariseerde samenleving. Volgens berekeningen van het Outbreak Management Team kan 2G wel flink helpen tegen besmettingen en ziekenhuisopnames. Vergeleken met 3G kan het aantal infecties gehalveerd worden, het aantal ziekenhuisopnames zou met ruim 80 procent dalen.

Het kabinet houdt daarom ‘onverminderd’ vast aan 2G en een bredere inzet van de coronapas: ‘Zonder toepassing van 2G zullen bepaalde sectoren, zoals delen van de horeca, cultuurinstellingen en evenementen, langer dan nodig gesloten moeten blijven,’ schrijft De Jonge.

In januari zal meer duidelijk zijn over de nieuwe omikronvariant, ook worden de effectiviteit van 3G en 2G nog beter onderbouwd. ‘Dat zijn cruciale bouwstenen die door uw Kamer betrokken kunnen worden.’

Vaccinatieplicht

De 2G-discussie is in diverse andere landen al ingehaald door het debat over een verplichte coronavaccinatie. Oostenrijk en Duitsland willen de inenting vanaf februari verplichten, andere landen werken met een plicht in diverse sectoren - de zorg, het onderwijs, defensie.

In Nederland is de prikplicht nu niet aan de orde. Kabinetsplannen zijn er niet, zei premier Rutte tijdens de laatste coronapersconferentie. “Maar je kunt ook niks uitsluiten.” En De Jonge zei vrijdag daarover:”Ik heb geleerd niet te stellig te zijn.”

Een Kamermeerderheid laat de optie van een verplichte coronavaccinatie ook open. Vorige week stemde het parlement over een motie van Forum voor Democratie tegen de vaccinatieplicht, maar die haalde geen meerderheid. Onder meer VVD, D66, CDA, GroenLinks en PvdA stemden tegen die motie

Premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).  Beeld ANP
Premier Mark Rutte en demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA).Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden