Kabinet bekijkt toch of vuurwerkverbod nodig is om zorg te ontlasten

Het kabinet bekijkt toch of het vuurwerk rond de jaarwisseling moet verbieden om zo de zorg te ontlasten. Volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven wordt daar volgende week over gesproken.

Hanneke Keultjes
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu). Beeld ANP/Remko de Waal
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Milieu).Beeld ANP/Remko de Waal

GroenLinks en de Partij voor de Dieren stelden donderdag voor om vuurwerk dit jaar te verbieden om te voorkomen dat vuurwerkslachtoffers de al overbelaste zorg overspoelen. Coalitiepartijen VVD en CDA wezen dat plan stellig af. “Ze willen gewoon alle leuke dingen afpakken van de mensen en daar moeten ze mee ophouden,” aldus VVD-Kamerlid Erik Ziengs. Maar Van Veldhoven noemt het plan ‘een terechte vraag’.

Volgens de D66-staatssecretaris is het ‘een bijzonder jaar’. “Ik hoef niemand te vertellen dat dit jaar anders is dan andere jaren, dat ziet iedereen, daarom kan ik me ook voorstellen dat deze vraag gesteld wordt.” Het kabinet gaat wegen wat de druk op de zorg ‘betekent voor de manier waarop we de jaarwisseling kunnen vieren’.

Gewonden

De afgelopen jaren scherpte het kabinet het vuurwerkbeleid al aan door zwaar vuurwerk te verbieden. Maar volgens Van Veldhoven is daarmee niet de garantie dat er geen gewonden meer vallen door vuurwerk. “Vuurwerk blijft vuurwerk.”

Het kabinet, zegt ze, ‘streeft naar een jaarwisseling die aan de ene kant veilig is’ en aan de andere kant ook oog heeft voor voor diegene die ‘lol hebben van het afsteken van vuurwerk’ en waarvoor het onlosmakelijk aan de jaarwisseling verbonden is. “Er moet een balans komen. Of het passend is dit jaar.”

Volgens Van Veldhoven overstijgt de kwestie haar portefeuille, milieu, en moet ook gekeken worden naar de zorg. De ministers van Medische Zorg, VVD’er Tamara van Ark, en Justitie, CDA’er Ferd Grapperhaus, gaan de komende tijd met Van Veldhoven in gesprek. De kwestie is volgens ingewijden complex, omdat er gekeken moet worden naar de juridische haalbaarheid en of een eventueel verbod in de nieuwjaarsnacht wel te handhaven is.

Handhaving

Grapperhaus, verantwoordelijk voor de handhaving van een mogelijk verbod, ging na de ministerraad niet in op de kwestie. Hij verwees naar staatssecretaris Van Veldhoven. “Het ligt bij een andere bewindspersoon,” zei Grapperhaus. “Dat is gewoon correct.” Volgens hem is het aan de Kamer en het kabinet om, na het debat van volgende week, over het voorstel van GroenLinks en Partij voor de Dieren ‘een besluit te nemen’.

Steeds meer gemeenten besluiten zelf al voor de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod in te stellen, meldt de NOS. Het gaat naast Rotterdam om Nijmegen, Heumen, Gennep, Soest en de gemeente Mook en Middelaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden