Nieuws

Kabinet behandelt opvang Oekraïense vluchtelingen als crisis: ‘Alle hens aan dek’

Het kabinet gaat formeel in de crisisstand vanwege de verwachte grote vluchtelingenstroom uit Oekraïne. Met meer centrale aansturing is ‘snellere besluitvorming’ mogelijk; onduidelijk is hoeveel Oekraïners naar Nederland komen. ‘Maar het is alle hens aan dek’.

Niels Klaassen en Hanneke Keultjes
Minister-president Mark Rutte: ‘We moeten zorgen dat we zo goed mogelijk opvang gaan bieden.’ Beeld ANP
Minister-president Mark Rutte: ‘We moeten zorgen dat we zo goed mogelijk opvang gaan bieden.’Beeld ANP

Premier Mark Rutte kondigde de crisisstructuur dinsdag aan na kabinetsoverleg over Oekraïne op het ministerie van Algemene Zaken in Den Haag. “Momenteel vangt Polen verreweg het grootste aantal vluchtelingen op. Maar ze kunnen ook hierheen komen, daar moet je op voorbereid zijn. Daarom gaat de besluitvorming nu ook formeel volgens de crisisstructuur, dan is sneller handelen mogelijk.”

Met de speciale crisisorganisatie wordt de structuur van de besluitvorming aangepast, ‘over de departementen heen’. Minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz (VVD) zal als coördinerend minister fungeren. Eerder werd deze Haagse crisisstructuur opgetuigd na de aanslag op vlucht MH17, de tramaanslag in Utrecht, na orkaan Irma maar ook tijdens de coronapandemie.

Rutte: “Nu gaat het om ongeveer duizend geregistreerde vluchtelingen in Nederland, maar we weten niet met hoeveel dat stijgt. Daarvoor hebben we ook geen draaiboek liggen nu, veel hangt gewoon af van het absorptievermogen van Polen. Daar worden nu heel veel mensen opgevangen. We moeten zorgen dat we zo goed mogelijk opvang gaan bieden, ook onderwijs voor de kinderen uit Oekraïne, natuurlijk.”

Volle opvang

Maandag strandden Oekraïense vluchtelingen al bij de noodopvang in het Gelderse Harskamp, die vol bleek. De nood is hoog, meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA): meer noodopvangplekken zijn snel nodig, aldus de opvangorganisatie.

Volgens staatssecretaris van Asiel Eric van der Burg (VVD) gaan burgemeesters gezamenlijk zorgen voor de ‘eerste 25.000 opvangplekken’. “Het kan zijn dat er hotels worden geregeld, of leegstaande panden met noodbedden. Eerst zullen we mensen in een vorm van noodsituatie opvangen. Als ze langer blijven, dan zal er een andere vorm van opvang moeten komen. Nu is het alle hens aan dek, we kijken waar mogelijkheden zijn.”

Kabinet broedt op koopkrachtreparatie

Door de hoge gasprijzen, roep om meer defensie-uitgaven en andere tegenvallers dreigt het kabinet het financiële akkoord van december flink te moeten verspijkeren. De komende weken wil de coalitie beslissen over de extra investeringen, koopkrachtcompensatie en aanpassing van de aanvankelijke kabinetsplannen.

Premier Rutte wil daar niet op vooruitlopen: “Het inbeuken van de realiteit op het regeerakkoord is nu wel heel heftig. Het risico is er dat we het ook echt gaan merken in onze koopkracht, met onze energieprijs. Het is aan ons kabinet nu om de effecten zoveel mogelijk te dempen, vooral voor laagste inkomens en middeninkomens.”

Rutte roept mensen die Russen in Nederland uitschelden of bedreigen op om daar ‘onmiddellijk’ mee te stoppen. “Wij zijn in strijd met Poetin en zijn regering, niet met Russen en al helemaal niet met Russen in Nederland.” Individuele Russen kunnen er volgens de premier niets aan doen wat er op dit moment gebeurt.

150 militairen met Patriots naar Slowakije

Nederland gaat ongeveer 150 militairen uitzenden met Patriotsystemen naar Slowakije. Deze Patriotraketten kunnen tot 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer vliegtuigen of helikopters uitschakelen. Volgens Kajsa Ollongren (D66) gaat het om ‘versterking van de oostflank’ van het Navo-grondgebied. Het wordt een missie samen met Duitsland, meldde de Defensieminister.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden