Kabinet: basisscholen en kinderopvang vanaf 8 februari weer open

Alle kinderen in het basisonderwijs kunnen vanaf maandag 8 februari weer naar school en ook het speciaal basisonderwijs en de kinderopvang gaan dan weer open. Het kabinet volgt daarmee het advies van het Outbreak Management Team, dat opening verantwoord acht.

Laurens Kok en David Bremmer
Ministers Slob (Onderwijs, links) en Koolmees (Sociale Zaken, rechts) over het heropenen van de basisscholen. Beeld Hollandse Hoogte/ANP
Ministers Slob (Onderwijs, links) en Koolmees (Sociale Zaken, rechts) over het heropenen van de basisscholen.Beeld Hollandse Hoogte/ANP

Dat is zondagmiddag besloten in het wekelijkse coronaoverleg in het Catshuis. Het kabinet zegt de situatie wel goed te blijven monitoren en kondigde diverse aanvullende maatregelen aan om de risico’s zo beperkt mogelijk te houden. “We hebben al ruimte geboden dat docenten sneller terecht kunnen in de teststraten,” lichtte minister Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) na afloop toe. “We gaan nu ook sneltesten inzetten in het primair onderwijs.”

Docenten worden echter niet eerder gevaccineerd, een wens van onderwijsvakbonden. “We hebben er steeds voor gekozen om eerst de kwetsbare groepen te vaccineren,” stelde Slob. “Daar blijven we op dit moment aan vasthouden. Leraren die tot een kwetsbare groep behoren, worden wél eerder gevaccineerd dan hun collega’s.

Eerder adviseerde het Outbreak Management Team dit weekend al positief over heropening van het basisonderwijs en de kinderopvang. Volgens het OMT was er ruimte voor enige versoepeling.

Gesproken met experts

In het Catshuis-overleg besprak het demissionaire Kabinet dit advies met experts, waaronder Jaap van Dissel, directeur van het OMT en baas van het Centrum Infectieziektbestrijding van het RIVM. “Uit de onderzoeken die zijn gedaan blijkt dat kinderen toch veel minder bijdragen aan de verspreiding van het virus, dat geldt ook voor de Britse variant,” zei Slob hierover. Uit eerdere berekeningen van het RIVM blijkt desalniettemin dat het aantal ic-patiënten met circa 100 stijgt bij hereopening van het primair onderwijs.

De ChristenUnie-bewindsman noemt het een ‘opluchting’ dat de scholen weer open kunnen. “Voor kinderen is het natuurlijk het allerbeste dat zij weer naar school kunnen gaan en daar hun lessen kunnen krijgen.” Hij beklemtoont dat kinderen bij klachten ‘echt thuis moeten blijven’. “Dat geldt ook voor de kinderen van de basisscholen.” Hij stelt dat als een kind besmet blijkt de hele klas vijf dagen in quarantaine moet.

Ouders ontlast

Ook voor de ouders is het fijn dat de scholen weer open gaan, vulde minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken & Werkgelegenheid) aan. “Het is goed nieuws dat ouders worden ontlast die in de afgelopen periode onderwijs voor hun kinderen moesten combineren met werk.” Het combineren van thuiswerken en de zorg voor jonge kinderen vraagt veel van ouders, zei Koolmees. “Hetzelfde geldt voor al die kinderopvangmedewerkers die onder stoom en kokend water de noodopvang hebben opgezet en draaiende gehouden.”

Waar de basisscholen en kinderopvang open gaan, blijven naschoolse opvang en de bso’s wel dicht, aldus de D66-bewindsman. |Het punt is dat hier kinderen van diverse scholen bij elkaar komen. We komen hier als Kabinet spoedig op terug.”

Harde garanties

Vraag is of de aanvullende maatregelen die het Kabinet neemt voor docenten afdoende zijn om weer aan het werk te gaan. Eerder op zondag eisten onderwijsvakbonden harde veiligheidsgaranties voor het personeel. CNV Onderwijs wijst op de Britse coronavariant en andere mutaties die terrein winnen. “Wij willen harde garanties van het kabinet over de inzet van sneltesten op scholen, versnelde vaccinatie van onderwijspersoneel en de verstrekking van medische FFP2-maskers aan personeel dat hier prijs op stelt.” Die versnelde vaccinatie komt er dus niet.

Gisteren startte een onderwijzer een petitie die oproept om het basisonderwijs pas te heropenen nadat het personeel is gevaccineerd. De inzet van sneltesten biedt schijnveiligheid, valt in de petitie te lezen. Vanavond rond zeven uur was de petitie al ruim zesduizend maal ondertekend.

Nieuws komt niet onverwacht

Het nieuws over de heropening komt niet onverwacht. De coronacijfers dalen de laatste weken, zondag meldde het RIVM ruim 3.700 positieve tests over de afgelopen 24 uur. Dat is het laagste aantal sinds 1 oktober. Vrijdagmiddag zei Wopke Hoekstra, demissionair minister van Financiën en CDA-lijsttrekker, al dat ‘er iets heel raars moet gebeuren’ willen de scholen per 8 februari niet open kunnen. “Ik vind dat we alles op alles moeten zetten om dat gerealiseerd te krijgen.”

Hoekstra sprak daar eigenlijk mee voor zijn beurt: collega-ministers met corona in hun portefeuille waren beduidend minder stellig en vonden Hoekstra’s uitspraken prematuur. Ministers als Arie Slob (Onderwijs), Tamara van Ark (Medische Zorg) en ook coronaminister Hugo de Jonge, tevens partij genoot van Hoekstra, stelden allemaal het advies van het Outbreak Management Team (OMT) af te willen wachten. Ze wilden daarbij bevestigd zien dat kinderen de nieuwe Britse virusvariant niet sneller doorgeven dan het bekende virustype.

‘Situatie nog steeds precair’

Desalniettemin stelde minister-president Rutte zondag voorafgaand aan het Catshuis-overleg al zich achter de woorden van Hoekstra te scharen. Dinsdag hoopt de premier meer te kunnen zeggen over wanneer de coronamaatregelen kunnen worden afgebouwd. “We snappen dat iedereen in Nederland ongelofelijk snakt naar perspectief en hopen dinsdag te kunnen vertellen welke ruimte er zou kunnen komen,” zei Rutte daar vrijdag na afloop van de ministerraad al over. Hij noemde de situatie nog steeds precair met hoge besmettingscijfers en de verschillende gevaarlijke mutaties.

Woensdag presenteerde het kabinet al een routekaart uit de lockdown. Het heropenen van basisscholen en kinderopvang was daarin de eerste stap, pas daarna kunnen middelbare scholen, winkels en contactberoepen weer stapsgewijs open.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden