Kabinet: 400 euro per huishouden compensatie voor stijgende energierekening

Het kabinet trekt de portemonnee om een deel van de stijgende energierekening te compenseren. Huishoudens kunnen rekenen op gemiddeld 400 euro compensatie, zo laat demissionair staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius vrijdagmiddag weten. De tegemoetkoming geldt voor één jaar en kost het kabinet in totaal 3,2 miljard euro.

Peter Winterman en Tobias den Hartog
Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken. Beeld ANP
Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie en demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken.Beeld ANP

“We gaan de energiebelasting fors verlagen,” zegt demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Energie). “Dat doen we door de belastingvermindering op de energierekening te verhogen met 230 euro. Ook gaan we de tarieven op elektriciteit verlagen. Daarmee kunnen we de stijging enigszins beperken.” Een algemene belastingmaatregel dus, waardoor huishoudens gemiddeld ruim 400 euro minder kwijt zijn aan de energienota. “Het geld gaat ook terechtkomen bij mensen die het niet nodig hebben,” zegt de staatssecretaris.

Het gaat om 2,7 miljard euro compensatie voor huishoudens en 500 miljoen euro voor het mkb. Daarmee trekt het kabinet in totaal 3,2 miljard euro uit. Volgens Yeşilgöz-Zegerius kiest het kabinet er bewust voor om de elektriciteitstarieven te verlagen en níet de gasprijs. “We zien dat er ook een enorme stijging is van de elektriciteitstarieven, want die tarieven zijn gekoppeld aan de gasprijs,” zegt ze. “Als je naar de berekeningen kijkt, maakt het niet veel uit of je op gas of op elektriciteit gaat zitten. Maar we helpen wél de kleine ondernemers die veel elektriciteit gebruiken. Voor huishoudens maakt het niet veel uit.”

Isoleren

Het kabinet heeft een week gepuzzeld op de sterk stijgende gasprijzen. De Tweede Kamer had gevraagd om extra maatregelen, nadat duidelijk werd dat de energierekening voor sommige huishoudens wel 900 euro zou kunnen stijgen. Vooral mensen met een variabel energiecontract dreigen de pineut te worden. “Het is complex, er zijn een heel aantal knoppen waaraan we kunnen draaien,” zei demissionair minister Blok (Economische Zaken) op dinsdag nog.

De belangrijkste knop waaraan wordt gedraaid is dus die van de energiebelasting. Het kabinet trekt bovendien 150 miljoen euro extra uit voor het isoleren van huizen. Gemeenten kunnen bepalen welke inwoners zij daarmee subsidie gegeven. Op Prinsjesdag zette het kabinet al een half miljard euro apart voor woningisolatie. “Gemeenten moeten ervoor zorgen dat het zo snel mogelijk komt bij huishoudens die het nodig hebben,” zegt demissionair minister Kajsa Ollongren (Wonen). Mogelijk kunnen inwoners in slecht geïsoleerde huizen een tegoedbon of voucher krijgen om hun huis beter te isoleren.

Reactie van gemeente Amsterdam

De Amsterdamse wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) is blij dat het Rijk actie onderneemt, maar ziet het ook als een ‘gemiste kans’. Ze noemt het een ‘ongerichte maatregelen’ waarvan het geld vooral terecht gaat komen bij de ‘mensen die het niet nodig hebben.’

“Een tegemoetkoming richting de lage- en middeninkomens, waar de pijn het hardst gevoeld wordt, was meer op zijn plaats geweest. Daarbij neemt deze maatregel de prikkel tot besparing weg bij de groepen die zich investeringen die leiden tot energiebesparing wél kunnen permitteren.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden