Update

Kaag: toch wel zelf commentaar op documentaire geleverd

D66-leider Sigrid Kaag heeft toch wel zelf opmerkingen gemaakt over punten in de VPRO-documentaire over haarzelf. In een eerste reactie zei Kaag nog dat zij zelf geen commentaar heeft geleverd. Het Commissariaat voor de Media komt waarschijnlijk met een onderzoek.

null Beeld ANP
Beeld ANP

GeenStijl publiceerde dinsdag een artikel over de documentaire op basis van stukken verkregen via de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daaruit bleek dat D66 zich wel degelijk bemoeid heeft met de inhoud van de documentaire.

Kaag zei in eerste instantie dat de wijzigingen niet door of namens haarzelf zijn gemaakt, maar ze reageerde ‘een beetje te letterlijk’ op vragen van journalisten hierover, zegt ze nu.

Ze heeft twee specifieke wijzigingsvoorstellen genoemd: over het feit dat ze een aantal keer zichtbaar geen gordel draagt, en dat ze een opmerking over een van haar kinderen maakt. “Die heb ik zelf gemaakt, maar ik heb de uitwerking verder in goed vertrouwen aan of de woordvoerders van Buitenlandse Zaken of D66 meegegeven.”

Ze heeft dus geen direct contact gehad hierover met de documentairemakers. “Maar het is altijd namens mij. Ik ben uiteindelijk verantwoordelijk,” zegt de D66-leider. Na haar eerdere opmerkingen kreeg Kaag het verwijt dat zij haar campagneteam voor de bus zou gooien. Dat lijkt Kaag nu recht te willen zetten. “Alles wat fout gaat is mijn verantwoordelijkheid, mijn schuld. Alles wat goed gaat: alle eer naar andere mensen.”

De D66-leider hamerde er eerder op dat ze de opnames ‘intrusief’ vond. “Ik wilde van die documentaire af.” Ze baalde van het beeld dat ze zonder gordel in de dienstauto zit. De bekritiseerde documentaire schetst ‘niet altijd een flatteus beeld,’ meent Kaag.

Verontwaardiging

Uit een van de mails die is vrijgegeven blijkt dat de partij erop heeft aangedrongen om in de documentaire meer duidelijkheid te krijgen over de ‘inhoudelijk gedreven keuze’ van Kaag om zich kandidaat te stellen voor het partijleiderschap. “Er moet echt iets in de documentaire over haar idealen, over het waarom van de stap die ze zet,” valt te lezen in de mail. “Nu zit dat er helemaal niet in.” D66 noemt dit een ‘wezenlijk punt’ waar ook Kaag zelf van overtuigd was. Dat over deze mail van de partij verontwaardiging is ontstaan, ‘kan ik me goed voorstellen’, zegt Kaag desgevraagd.

Ze wil dan ook lessen trekken uit de ophef die is ontstaan over de communicatie tussen D66 en Buitenlandse Zaken enerzijds en VPRO anderzijds. Het is volgens haar ‘gebruikelijk’ dat je opmerkingen meegeeft, maar ze wil met haar partij wel bespreken welk commentaar als ‘dwingend kan overkomen’.

Opheldering

Demissionair minister Arie Slob (Onderwijs en Media) heeft omroep VPRO om opheldering gevraagd over informatie die de omroep aan het ministerie gaf over een documentaire over D66-leider en minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel).

Eerder werd dat nog weersproken, onder anderen door Slob zelf. Hij baseerde zich op informatie die de VPRO hem gaf, aldus een woordvoerder van het ministerie. Slob heeft volgens de zegsvrouw geen contact gehad met D66 of het ministerie van Buitenlandse Zaken over de documentaire.

Een woordvoerder van de VPRO laat aan ANP weten dat de documentaire over D66-partijleider Sigrid Kaag onafhankelijk tot stand is gekomen. In december benadrukte de VPRO al dat er geen relatie bestond tussen de documentaire en het feit dat de voorzitter van de NPO een sympathisant is van D66 en dat de directeur van de VPRO een voormalig campagneleider is van D66. Achter die uitspraak staat de omroep nog steeds.

“Daarnaast heeft er zoals gebruikelijk bij dergelijke documentaires een voorvertoning plaatsgevonden met als doel om eventuele feitelijke onjuistheden, ‘off the record’- uitspraken, privacykwesties en/of substantiële onevenwichtigheden te herstellen,” voegt de zegsvrouw van de omroep toe. “BuZa en D66 hebben naar aanleiding van de viewing meerdere aandachtspunten gestuurd. De makers hebben hierover vervolgens een eigen inhoudelijke en onafhankelijke afweging gemaakt.”

Mogelijk onderzoek

Het Commissariaat voor de Media komt waarschijnlijk met een onderzoek vanwege de ophef die is ontstaan. In een verklaring meldt het Commissariaat dat er al contact is geweest met de NPO en de VPRO en dat nu bekeken wordt of verder onderzoek nodig is. Het komt niet vaak voor dat de toezichthouder met een verklaring komt en vervolgens niet overgaat tot onderzoek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden