PlusNieuws

Kaag tijdens bedreigingszaak: Dit is niet normaal, woorden doen ertoe

Voor de D66-leider Sigrid Kaag is er een grens bereikt. Daarom voerde ze dinsdag zelf het woord tijdens de rechtszaak tegen de man die haar bedreigde.

Hannah van der Wurff
Sigrid Kaag, dinsdag in de rechtbank. Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP
Sigrid Kaag, dinsdag in de rechtbank.Beeld Robin van Lonkhuijsen/ANP

Hoe vaak ze inmiddels op sociale media al niet bedreigd is, dat weet D66-leider Sigrid Kaag niet. Sinds haar entree in de Nederlandse politiek voelt ze zich soms onveiliger dan toen ze met gepantserde konvooien door het Midden-Oosten reisde voor haar werk als VN-gezant, stelt de politica. Achteromkijken tijdens het uitlaten van haar honden, haar kinderen die niet thuis durven komen wegens een dreiging: Kaag trekt nu een grens, ook voor haar man en kinderen, en wil de bedreigingen niet langer wegwuiven.

Dat stelde de D66-partijleider gisteren in een slachtofferverklaring die ze aflegde tijdens de zaak tegen Van Z. De 43-jarige man bedreigde haar twee weken geleden met de dood via een Facebookgroep. “Je kunt zeggen: trek het je niet aan, het hoort erbij, het is normaal, alle politici maken het mee. Maar het is niet normaal. Woorden doen ertoe,” stelde Kaag in de rechtbank in Den Haag.

Alle mensen die een publieke functie vervullen, moeten dat kunnen doen zonder angst, zei de rechter. Boosheid die op deze wijze wordt geuit heeft effect op andere mensen, en draagt bij aan de verharding van de samenleving. Of Van Z. zich daar bewust van was.

Van Z. bekende via Facebook dreigende berichten te hebben gepost aan het adres van de politica en haar voormalige collega-minister Hugo de Jonge. Over Kaag schreef hij: “Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren”.

Herhaaldelijk betuigde Van Z. spijt, maar dat vond de officier van justitie niet erg overtuigend: er zaten twee weken tussen de bedreigingen aan het adres van De Jonge en Kaag.

Op de vraag van de rechter of hij last heeft van woede-uitbarstingen, antwoordde Van Z. dat hij juist heel rustig is. Impulsief, zo noemt hij zichzelf wel. “Als ik had geweten wat dit allemaal teweeg zou brengen, dan had ik vijf seconden langer nagedacht.” Tijdens zijn laatste woord bood hij zijn excuses aan aan Kaag.

De rechtbank veroordeelde Van Z. tot vijf maanden celstraf, waarvan twee voorwaardelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden